Председателят на Демократическата партия на Косово Кадри Весели заяви днес,

...
Председателят на Демократическата партия на Косово Кадри Весели заяви днес,
Коментари Харесай

Обвинението срещу Хашим Тачи и Кадри Весели било политически мотивирано

Председателят на Демократическата партия на Косово Кадри Весели съобщи през днешния ден, че оповестението на обвинителния акт против него и президента Хашим Тачи за военни закононарушения от страна на Специализираната прокуратура в Хага, преди съдът да го е удостоверил, е политически стимулирано, а изнесените обстоятелства не са правилни, оповестява прищинският вестник "Коха ".

Весели съобщи на конференция в Прищина, че дейностите на прокурора, който оповести обвиняването преди то да бъде доказано от съда, са невиждани. "Представените изказвания са изцяло погрешни. Нямат учредения и изказванията за спънка /от страна на Весели и Тачи/ на работата на трибунала. Оповестяването на погрешни изказвания буди паника ", сподели Весели.

"С оглед на времето и събитията, при които бе оповестено обвиняването, няколко дни преди срещата в Белия дом, с право се появява подозрението, че това не е случайност. Нито един прокурор в никакъв случай не трябва да позволява решенията му да се взимат по политически претекстове. Предупреждавам жителите на Косово, че този развой не може да бъде същински и неутрален, тъй като на него въздействат политически условия ", съобщи Весели.

Президентът на Албания Илир Мета оцени в Тирана, че водената от Армията за избавление на Косово /АОК/ война е била почтена и Хашим Тачи и Кадри Весели ще потвърдят невинността си, съобщи Танюг.

"Вярваме в невинността на президента Тачи и някогашния ръководител на косовския парламент Кадри Весели и всичките им приятели по оръжие. Вече бяха повдигани обвинявания срещу някогашни командири от АОК, само че невинността им и справедливостта на войната бе доказана. Вярваме, че по този начин ще стане и този път ", написа Мета във Facebook.

Премиерът на Албания Еди Рама изрази възмущението си от повдигането на обвиняванията срещу Тачи и Весели. "Откакто научих новината и прочетох имената на по този начин наречените нарушители от освободителната война в Косово, се пробвам, само че не съумявам да дефинирам същински думите, с които да изразя възмущението си ", сподели Рама. Той разгласи, че през днешния ден ще излезе с обръщение към всички албанци, само че остава "докрай с всички, които се бориха с оръжие " за Косово, "заточено в пъкъла на Слободан Милошевич ", оповестява прищинският "Газета експрес ".

Специалната прокуратура за военните закононарушения на Армията за избавление на Косово повдигна обвинявания против президента на Косово Хашим Тачи и още няколко души във военни закононарушения и закононарушения против човечеството, в това число за близо 100 убийства. Обвинението бе повдигнато на 24 април, само че бе оповестено през вчерашния ден.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР