Председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян пристигна на

...
Председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян пристигна на
Коментари Харесай

Ли Къцян: Китай и България се радват на традиционно приятелство

Председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян дойде на публично посещаване в България за първи път, откогато е на поста си. Това е и първата аудиенция на китайски министър председател в България за последните 18 години, отбелязва организация „Синхуа“.

Преди идването си в София Ли Къцян декларирал, че Китай и България се радват на обичайно другарство, изключително поради обстоятелството, че България е една от първите страни, построила дипломатически връзки с Народна република Китай. Двустранните връзки постоянно са се радвали на стабилен темп на развиване, показал ръководителят на Държавния съвет, представен от „Синхуа“.

Ли Къцян изразил очакване по време да визитата му да се укрепи обичайното другарство сред Китай и България, както и да се насърчи практическото съдействие в разнообразни области сред двете страни. Сред упованията му е и постигане до едно ново, по-високо равнище в цялостното приятелско съдействие.

Сътрудничество сред Китай и страните от Централна и Източна Европа играе основна роля в усъвършенстването на  връзките и ускорение на процеса на Европейската интеграция, заявил Ли Къцян.

В подтекста на сегашните трендове на протекционизъм, ограниченост и анти-глобализация, Ли Къцян декларирал вярата си за опазване на многоликост и икономическа глобализация, за развиване на търговията и либерализирането на вложенията, дружно със страните от Централна и Източна Европа, чрез съответни ходове. „Tака че да се извлече повече изгода за хората и да се даде подтик за регионален и международен мир и развиване.“

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР