Председателят на Държавния комитет за национална сигурност (GKNB) на Таджикистан

...
Председателят на Държавния комитет за национална сигурност (GKNB) на Таджикистан
Коментари Харесай

Таджикистан и Киргизстан направиха нов опит за примирие

Председателят на Държавния комитет за национална сигурност (GKNB) на Таджикистан Саймумин Ятимов и Киргизстан Камчибек Ташиев организираха среща, след която се договориха за евакуиране на военните сили от границата. Това оповестиха в понеделник от пресслужбата на ръководителя на Согдийската област на Таджикистан, представени от ТАСС.

Подписан е протокол, съгласно който спомагателните военни сили и военна техника ще бъдат върнати на непрекъснатото им местоположение и сигурността на жителите ще бъдат обезпечени. Уточнява се, че срещата се е състояла на граничния контролно-пропускателен пункт Гулистон, по време на която ръководителите на силовите ведомства са разискали въпроси за обезпечаване на непоклатимост в граничните региони на Таджикистан и Киргизстан.
 Таджикистан и Киргизстан още веднъж заговориха за мир
Таджикистан и Киргизстан още веднъж заговориха за мир

Напрежението по границата обаче не стихва

Според пресслужбата страните са подчертали нуждата от наложително съблюдаване на примирието. " Въпросите за гарантиране на сигурността на жителите на граничните региони би трябвало да бъдат в центъра на особено внимание, а съществуващите проблеми би трябвало да бъдат решени посредством договаряния ", се споделя в отчета.

Припомняме, че обстановката на границата сред Киргизстан и Таджикистан ескалира на 14 септември.  Въоръжените конфликтите сред граничните чиновници на двете страни бяха възобновени рано сутринта в петък и се водеха по периметъра на общата граница.

В петък президентите на Киргизстан Садир Джапаров и Таджикистан Емомали Рахмон организираха диалози в коридорите на срещата на върха на Шанхайската организация за съдействие в Самарканд, като се договориха за преустановяване на огъня.

По-късно ръководителите на граничните ведомства на двете страни се договориха да координират дейностите за недопускане на провокации и престрелки на границата. Въпреки това, съгласно Държавния комитет за национална сигурност на Таджикистан, киргизстанската страна неведнъж е нарушила постигнатите съглашения и е разкрила огън на територията на Таджикистан, в това число по обитаеми места.
 59 починали и 144 ранени след дни на конфликти на киргизко-таджикската граница
59 починали и 144 ранени след дни на конфликти на киргизко-таджикската граница

Двете страни се упрекват в нарушавания на постигнатото съглашение

Според Министерството на външните работи на републиката вследствие на обстрела са убити 41 жители на Таджикистан , а повече от 20 са ранени.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР