Председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир

...
Председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир
Коментари Харесай

Председателят на Комисията по стокови борси и тържища не прогнозира поевтиняване на хляба

Председателят на Държавната комисия по стокови тържища и борси Владимир Иванов не предвижда поевтиняване на хляба, макар препоръчаното 0% Данък добавена стойност. „ Това ще е мярка, която ще облагодетелства производителите. По-скоро ще окаже въздействие върху задържането на цената, доста са несъответствията, с цел да се стигне до намаляване. Търсенето на самун не е доста огромно “, добави Иванов в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR.

Трудно е да се вършат дълготрайни прогнози за цените. Ако военният спор спре след 3 месеца, може обстановката със зърнените храни да се обърне. Ако ескалира - трендовете по никакъв начин няма да са положителни ", разяснява Иванов.

По негови прогнози даже Русия да спре износа на зърно, България има задоволително количества, с цел да задоволи личните си потребности, само че цените на международния пазар ще скочат. По думите му цената на олиото се е стабилизира на към 5 лева след пика на повишаването към 8-9 март.

Поскъпването при сиренето и кашкавала се следи към този момент няколко месеца. Тенденцията е то да продължи.

" При главните хранителни артикули съвсем на всички места има задържане на цените. При млечните има наклонност за повишаване. Преди 6 месеца нарастването беше 25% на годишна база при сиренето и кашкавала, в този момент е 35% ", посочи Иванов.

Той предвижда, че ще се стигне до точка на засищане, само че основен за бранша е енергийният пазар.

Според Иванов цените на картофите, морковите и лука са като тези преди година, поевтиняване има при лимоните и ябълките. Прогнозата при зеленчуците е те да са на търпими цени, не се чака фрапантно повишаване. При картофите може да се стигне до свръхпредлагане, което е добре за клиентите, само че ще донесе загуби на производителите.

При месото няма осезаема смяна в цените, добави Иванов. " Има огромно предложение на свинско. Това не е добра вест за свинепроизводителите. При повишаване на разноските ще докара до понижаване на животните. А като намалее предлагането, цените ще тръгнат нагоре ", разяснява Иванов.

Той акцентира, че при пилешкото месо има стабилизация на цената в последните 20 дни - към 5 лева за кг. След повишаването на яйцата - в този момент цената се е задържала на към 27 ст.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР