Председателят на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) Офелия

...
Председателят на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) Офелия
Коментари Харесай

Квестори оставили абитуриентка по сутиен на матурата

Председателят на Държавната организация за протекция на детето (ДАЗД) Офелия Кънева изиска от министъра на образованието Красимир Вълчев инспекция на двата случая с квесторите на матурите, оставили абитуриентка по сутиен в учебното заведение в Сапарева баня и потиснат гимназист в Кочериново, оповестява "Струма ". Експертите от МОН би трябвало да дадат мнение във връзка с допустимите способи на инспекция от страна на квесторите по отношение на следене на преписващи устройства по време на матурите.

По време на втория държавен зрелостен изпит ученичка от Професионалната гимназия по туризъм в Сапарева баня е била накарана от квесторите да си вдигне блузата, с цел да видят дали няма в сутиена записващо устройство.

„ Бях подложена на душевен тормоз. По време на изпита по биология в стаята имаше представителка на Министерството на образованието. Тя се усъмни, че в сутиена съм поставила телефон и плагиатствам. Тя и квесторите непрестанно кръжаха към мен, заставаха зад мен или до мен и ме следиха под лупа, усещах се унизена и потисната по време на целия изпит. Аз бях чела и не се притеснявах за изпита, нямах никакви съоръжения за преписване. След като предадох написаното от мен, 5-има квестори и представителката на МОН ме водиха в учителската стая и ме накараха да си подвигна блузата догоре, с цел да се уверят, че в сутиена нямам никакво устройство за преписване. Почувствах се непоносимо, сякаш бях престъпник”, споделя абитуриентката пред "Струма ".

Малко по-късно стана ясно, че същата експертка от МОН работила по еднакъв метод и на втората матура в СУ „ Христо Ботев “ – Кочериново. Тогава тя се усъмнила в дванадесетокласник, че преписва, и го предиздвикала да съблече дрехата си по време на изпита пред съучениците си, които останали шокирани от унижението, на което е подложено момчето. И при него мобилно устройство или пищови не са открити.

До ДАЗД е изпратено публично питане дали дейностите на въпросната експертка са правомерни и не нарушават ли те правата на децата, както и в коя разпоредба на МОН са написани съответни права на квесторите по време на матурите.

В отговора си тя коментира, че според Наредба №3 от 17.05.2004 година на МОН за организацията и провеждането на държавните зрелостни изпити избраните квестори получават против автограф писмен инструктаж, който се дава от шефовете на учебните заведения и е одобрен със заповед на министъра на образованието и науката. Съответно квесторите уведомяват зрелостниците да изключат напълно техническите си средства за връзка, събират ги и ги оставят на видно място.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР