Председателят на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) д-р

...
Председателят на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) д-р
Коментари Харесай

ДАЗД към медиите: Бъдете етични, когато отразявате деца жертви на насилие

Председателят на Държавната организация за протекция на детето (ДАЗД) доктор Елеонора Лилова насочи апел към медиите да бъдат етични, морални и нравствени, когато отразяват случаи на деца, подложени на полово или различен тип принуждение.

Днес доктор Лилова откри полемика на тематика " Ролята на медиите за попречване на полова корист с деца " във Факултета по публицистика и всеобща връзка (ФЖМК) на Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

Двудневният конгрес, проведен от ДАЗД взаимно с Детския фонд на Организация на обединените нации - УНИЦЕФ България, Асоциацията на европейските публицисти и ФЖМК, има за цел да образова публицистите по какъв начин етично да отразяват проблеми с деца, станали жертва на принуждение. В него се включиха адвокати, представители на медиите и психолози.

" Моралът е най-важната съставна част от културата на всяко общество. Само дружно можем да подсигуряваме опазването на децата ", съобщи доктор Елеонора Лилова. " Най-важното е, когато в медиите схванат за случаи на принуждение да алармират институциите, а не да бързат да си създадат репортажа. Да се стараят да не подават толкоз информация, че детето да бъде разпознато ", добави ръководителят на ДАЗД.

Д-р Джейн Муита, представител на УНИЦЕФ в България, уточни, че насилието над деца има необятна формулировка. Сексуалното принуждение може да се упражни посредством физическа мощ, само че има и други " меки " форми, които също оставят трайни последствия върху детето.

Тя описа за случай, с който се е сблъскала в работата си - бебе на 1 месец, което е било подложено на полово принуждение, предизвикало гибелта му.

Д-р Муита сподели, че децата от 10- до 19-годишна възраст са най-честите жертви на принуждение. Насилниците нормално са близки до детето - родственици, другари на фамилията. Децата обаче постоянно не знаят към кого да се извърнат за помощ, по тази причина е значимо публицистите освен да отразят случая на принуждение, само че и да ги посъветват.

Това, което желаеме от публицистите, е да работят с отговорност при отразяването на деца, жертви на полово принуждение. Проявете човечност, съобщи още доктор Муита.

Според представителя на АЕЖ Иван Радев е значимо публицистите да си дадат сметка за значимостта на казуса със половото принуждение върху деца:

" Нашата роля е да отразяваме етично сходни случаи, с цел да не усилваме страданието на жертвите. "

Деканът на журналистическия факултет на СУ " Св. Климент Охридски " доцент Теодора Петрова сподели, че се пробват да учат студентите си на избрани стандарти и нравственос. " Има потребност да приказваме и да извеждаме казуса ", добави тя.

В дискусията се включи и доктор Весела Банова - дълготраен детски психолог. Тя уточни, че последствията върху децата, станали жертва на полово принуждение, могат да бъдат трайни и мъчно заличими. Например, може да бъде нарушена връзката на детето със личното му тяло.

" Не е нужно да бъде засегнато тялото, с цел да е жертва на полово принуждение. Може да стане очевидец на нещо, което го надминава и това да провокира непоносима възбуденост - една от главните аргументи за полово принуждение сред връстници.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР