Председателят на ДАНС е издал заповед за отнемане на статут

...
Председателят на ДАНС е издал заповед за отнемане на статут
Коментари Харесай

ДАНС издаде заповед за експулсиране на руския журналист Александър Гацак

Председателят на ДАНС е издал заповед за лишаване на статут за престояване, акредитация за работа като публицист, експулсиране и възбрана за влизане на територията на Европейския съюз на съветския жител Александър Гацак , сътрудник на държавното издание " Росийская газета ". Това оповестиха от Държавна организация „ Национална сигурност ". 

Заповедта е издадена заради съществуването на задоволително данни, че под прикритието на публицист Гацак, е правил разследваща активност у нас.

Гацак е бил свикан за връчване на заповедта в дирекция " Миграция " на Министерство на вътрешните работи на 29 септември, а по-късно и в ДАНС. Не се е явил и ДАНС са поискали подпомагане от Министерство на външните работи за връчване посредством посолството на Руската федерация в София.

Лицето е напуснало територията на Република България на 01.11.2023 година

По-рано стана ясно, че българското министерство на външните работи е лишило акредитацията на кореспондента на в. " Российская газета " Александър Гацак, без да дава пояснения и го заплашва с екстрадиция, написа пресслужбата на изданието, представена от Българска телеграфна агенция.

" Александър Гацак осведоми управлението на " Российская газета ", че в посолството на Русия в София е получено съобщение от българското външно министерство за лишаване на акредитацията му и за екстрадиция. В същото време не са били оповестени аргументите за това решение ", се споделя в изказване на " Российская газета ".

Според пресслужбата в края на септември Гацак е получил позвъняване на мобилния си телефон с искане да се яви в локалната миграционна работа. Докато е бил на път, дестинацията била изменена на българската Държавна организация за национална сигурност. По същото време стана известно за задържането в София на представител на Руската православна черква, който също в началото е бил свикан в миграционната работа, а по-късно депортиран от страната ", съобщи ТАСС.

" А. А. Гацак е дошъл в съветското посолство в София и от този момент не е напускал територията му от съображения за сигурност. Оттогава той не е получавал никакви пояснения от българската страна ", написа още в изказването на " Российская газета ".

Говорителката на съветското Министерство на външните работи Мария Захарова заплаши през днешния ден с ответни ограничения: " Това е следващ противоправен ход на натовците против съветски публицисти, които те маниакално преследват . Ще предприемем ответни ограничения ", написа тя в Телеграм.

" А. А. Гацак е дошъл в съветското посолство в София и от този момент не е напускал територията му от съображения за сигурност. Оттогава той не е получавал никакви пояснения от българската страна ", написа още в изказването на " Российская газета ".

ТАСС отбелязва, че различен сътрудник на вестника - Александър Гасюк , е бил арестуван на 5 октомври в Никозия. " В момента на задържането той се е намирал в автомобил покрай жилището, в която живее със фамилията си. Журналистът е бил подложен на принуждение, вследствие на което ръката му е била засегната. По-късно журналистът е бил откаран в болница ", написа ТАСС.

" Такива искрено враждебни дейности, застрашаващи сигурността на съветските публицисти, жестоко нарушават европейския закон за свободата на медиите и им пречат да извършват професионалните си отговорности ", акцентира пресслужбата на РГ.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР