Председателят на ДАНС Димитър Георгиев (вляво) и главния прокурор Сотир

...
Председателят на ДАНС Димитър Георгиев (вляво) и главния прокурор Сотир
Коментари Харесай

Цацаров поиска от ДАНС справка за висши служители с офшорки и имоти в чужбина

Председателят на ДАНС Димитър Георгиев (вляво) и основния прокурор Сотир Цацаров

© Надежда Чипева Главният прокурор Сотир Цацаров е изискал в сряда от ръководителя на ДАНС Димитър Георгиев " цялата налична в организацията информация (включително и от финансовото разузнаване) по отношение на банкови сметки, присъединяване в офшорни компании, притежавани недвижими парцели в чужбина и други вложения от лица, заемащи висши обществени длъжности и недекларирани по съответния ред. Такава информация се изисква и за имущества, притежавани от лицата, както персонално, по този начин и посредством свързани или подставени лица. "

Това оповестиха от прокуратурата в сряда, като предоставиха на медиите и писмото, което Цацаров е изпратил. В него се споделя, че данните се изискват " за осъществяване на преценка на предпоставки за практикуване на пълномощията на прокуратурата ". Писмото приключва с уточнението, че информацията би трябвало да бъде изпратена " без закъснение и с оптималната конкретика ".

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Акцията на основния прокурор идва след изявлението на президента Румен Радев, че способените органи би трябвало да се " заровят (и) в задграничните офшорни сметки, в парцелите и компаниите на политици посредством подставени лица. " Изявлението си президентът направи в неделя в Асеновград, ден преди срещата си с Цацаров в понеделник във връзка на процедурата за избор на нов основен прокурор. От изказванията на Цацаров след срещата, както и в прессъобщението на президентството, няма индикации двамата да са говорили по тази тематика.

От писмото на основния прокурор не излиза наяве да има различен мотив въпросната информация да се желае тъкмо в този момент. Не излиза наяве и дали ръководителят на държавното обвиняване не позволява, че ДАНС е криела тези данни поради обстоятелството, че даже самото им недеклариране е закононарушение.

Мандатът на Сотир Цацаров изтича по-късно повече от половин година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР