Председателят на ДАБЧ Петър Харалампиев, главният секретар Красимир Томов и

...
Председателят на ДАБЧ Петър Харалампиев, главният секретар Красимир Томов и
Коментари Харесай

Петър Харалампиев остава в ареста за постоянно, реши спецсъдът

Председателят на ДАБЧ Петър Харалампиев, основният секретар Красимир Томов и Марко Стойов остават за непрекъснато в ареста, реши спецсъдът. Те бяха арестувани по обвинявания за корупция. Според прокуратурата вземали подкупи, с цел да издават удостоверения за български генезис. Решението на спецсъда не е дефинитивно и може да бъде обжалвано.

Прокурор Ангел Кънев съобщи по време на съвещанието през днешния ден, че членовете на групата всекидневно са правили документни закононарушения и търговия с въздействие. Групата работила от юли предходната година.

Според показания на очевидци по делото Харалампиев е посочвал съответни цени за издаването на удостоверения за български генезис, както и размер на подкупи единствено за входиране на документите в ДАБЧ. Той разяснявал на медиатори каква е схемата за приемане на такива удостоверения и какъв брой ще коства. В противоположен случай преписките на лицата, искащи удостоверения, се забавяли от администрацията.

Прокурорите по делото споделиха още, че незаконната група е получавала седмично от всеки медиатор документи за сред 5 и 15 души. Харалампиев и Томов са провеждали и персонални срещи с медиаторите, от които са получавали документи на ръка в постройката на ДАБЧ или наоколо.

Други данни от очевидец сочат още, че след идването в организацията на Харалампиев той е направил по този начин, че да се пречи на естествената активност на организации в чужбина, представляващи бесарабските българи, активността им била изолирана, като единственият метод за приемане на уверение за генезис в рационален период бил посредством предоставяне на подкупи по 350 евро на човек.

Защитниците на обвинените сложиха пред съда под въпрос съществуването на незаконна група, откакто не били открити никакви пари у арестуваните. Довод, който прокуратурата изрично отхвърли. В обвиняването на един от обвинените пък не било казано кой управлява групата, на която е член.

Адвокатът на Харалампиев Николай Кокинов съобщи пред съда, че домакински арест и премахване от служба биха могли да реализират в същата степен задачите на задържането за непрекъснато в ареста. По думите му Харалампиев не е направил закононарушенията, за които е упрекнат.

Пред медиите юрист Мариана Тодорова сподели, че ще се апелира решението на съда. Тя изясни, че главният очевидец по делото е актуалният зам.-директор на ДАБЧ Димитър Владимиров, който твърди, че е участвал на ангажименти за приемане на пари, само че не е алармирал за това.

Другият главен очевидец е Димитър Стойчев, за който се твърди, че е дал рушвет от 5000 евро на Харалампиев.
Прокурор Кънев сподели пред публицисти, че в случай че на втора инстанция съдът вземе решение за налагане на друга мярка, то прокуратурата ще изиска отстраняването от служба на ръководителя и основния секретар на ДАБЧ.

Той изясни, че паричните средства от подкупите са се трансферирали във виртуални валути. Изследването на паричните потоци е почнало през вчерашния ден, назначени са данъчни проверки на голям брой лица, освен на обвинените. Стойков е бил арестуван в Кюстендил, тъй като прокуратурата имали данни, че щял да се върне в Сърбия, по тази причина не се е изчакало да бъде заловен, когато е предавал парите за възможния рушвет.

Кънев добави, че в няколко непознати страни се правят дейности по следствието. И означи, че обвиняването се старае разпитите на очевидци да се прави от български, а не от непознати проверяващи органи. Той сподели още, че няма данни за престъпно проявени, които да са си платили за уверение.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР