Председателят на БЗНС Николай Ненчев покани президента Румен Радев да

...
Председателят на БЗНС Николай Ненчев покани президента Румен Радев да
Коментари Харесай

Ненчев: Президент Радев, да сведем глава пред жертвите на комунизма

Председателят на Български земеделски народен съюз Николай Ненчев предложения президента Румен Радев да уважи убитите от комунистическия гнет .
Припомняме, 1 февруари е Ден на благодарност и респект към жертвите от комунистическия режим.

В отворено писмо до президента водачът на земеделците припомня, че раните от руската окупация през 1944 година към момента не са зараснали и показва убеденост, че поклонението пред починалите не трябва да бъде ограничавано до една или друга партия , до една или друга идеология.

" Вие сте определен за президент на всички българи и е Ваше право и обвързване да покажете съпричастност към паметта на българските демократи. " - акцентира Ненчев.

" Преклонението пред жертвите на комунистическия режим е демонстрация на човешки хуманизъм и български национализъм. Убедени в това и с почитание към институцията която представлявате, Ви каним на поколението, което ще се състои на 1 февруари 2019 година от 11 часа пред Паметника на жертвите на комунизма в София. " - написа водачът на Български земеделски народен съюз.

То по думите му, сходен жест от страна на президента ще е знак, че националното помиряване в България е допустимо .

Пълният текст на отвореното писмо:

Президент Радев,

Според Конституцията на Република България и духа на институцията, която представлявате, Вие сте предназначен да олицетворявате единството на нацията.

По самодейност на двама Ваши прародители - президентите Желю Желев и Петър Стоянов, датата 1 февруари е оповестена за Ден на благодарност и респект към жертвите на комунистическия режим.

Както е известно, по време на Втората международна война България прави многомесечни опити да остане неутрална. Не се причислява към Тристранния пакт нито дружно с Унгария и Румъния, нито когато Мусолини атакува Гърция. Все отново царят и държавното управление скланят глава пред Хитлер, чиито армии са ситуирани на северната ни граница, само че вършат всичко допустимо да сведат съдействие си с Третия райх до вероятния най-малко.
Гордеем се, че България не съобщи своите евреи на сигурна гибел и оказа помощ на доста евреи от Европа да намерят пътя към спасението си.

Известно е, че до момента в който страната е член на Тристранния пакт, до момента в който се водят борбите при Москва, Сталинград и Курск, Съветският съюз поддържа легация в София. Но когато на власт идва държавно управление, управлявано от политици, които през февруари 1941 година са били срещу всякакво съдействие с нацистите, Съветският съюз вероломно афишира война на нашата страна. Той отхвърля да подписа помирение, даже когато България афишира война на Германия, а българската войска се бори с Вермахта.

В резултат от руската окупация освирепелите за обществен реванш български комунисти се впускат в кървава оргия. Безброй българи са убити без съд и присъда. След това се случва фарсът, наименуван " Народен съд ". Никой не получава късмет за обективен развой.

На 1 февруари 1945 година така наречен Народен съд осъжда на гибел трима регенти, шестдесет и седем депутати, министри, Ваши сътрудници генерали и полковници. Присъдите са изпълнени на същия ден. Това е най-безродната и злокобна екзекуция на български държавни мъже. Нито един от тях не съумява да се сбогува с околните си. Нито един от тях не проси благосклонност от комунистическите палачи, прислужници на Съюз на съветските социалистически републики.

Отнемането на българската независимост и самостоятелност не стопира години наред.
Налагащият се със мощ по поръчка на Сталин и неговия прокурор Вишински тоталитарен режим безмилостно продължава с физическата кавга над българските политици. Неспособни да завоюват властта посредством избори, българските комунисти я узурпират с кръв и със силата на окупационната Червена войска.

Втората вълна на политически гнет ликвидира съпротивата на Български земеделски народен съюз. Лидерът на обединената съпротива Никола Петков е екзекутиран на 23 септември 1947 година, а хиляди негови почитатели Николапетковисти и други демократи получават смъртни присъди или са хвърлени в комунистическите затвори и лагери на гибелта. Пролята е българска кръв.
Убити са най-свидните синове на нацията.

След няколко десетилетия комунистическият режим беше разгласен за незаконен. Ние, актуалните българи, изискуем реверанс пред паметта на всички тези български демократи, платили с живота си правото на България да е свободна и самостоятелна страна.

Раните от руската окупация не са зараснали до ден-днешен.

Като политическа мощ, която се е противопоставяла на всяко диктаторско ръководство и е давала свидни жертви и преди, и след руската окупация от септември 1944 година, организираме поклонение пред жертвите на аления гнет.

С Вас сме политически съперници, само че в Български земеделски народен съюз сме уверени, че поклонението пред жертвите на комунизма не може и не трябва да бъде ограничавано до една или друга партия, до една или друга идеология. Вие сте определен за президент на всички българи и е Ваше право и обвързване да покажете съпричастност към паметта на българските демократи.

Преклонението пред жертвите на комунистическия режим е демонстрация на човешки хуманизъм и български национализъм.

Убедени в това и с почитание към институцията която представлявате, Ви каним на поколението, което ще се състои на 1 февруари 2019 година от 11 часа пред Паметника на жертвите на комунизма в София.

Надяваме се, че макар всички разлики дружно с нас ще сведете глава пред загатна за тези хора, за тази най-мрачна, само че и горда част от историята на българската народна власт.

Това ще е знак, че националното помиряване в България е допустимо.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР