Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) обвини опозицията от

...
Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) обвини опозицията от
Коментари Харесай

Окончателно: 1 лв. субсидия за глас и безлимитни дарения от бизнеса за партиите

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) упрекна опозицията от Българска социалистическа партия, че са доста дейни в рецензиите, само че нямали никакви градивни оферти

© Велко Ангелов Коалиция от ГЕРБ, " Атака ", Движение за права и свободи и " Воля " поддържа дефинитивно предлагането на държавното управление за фрапантно понижаване на държавното финансиране на партиите от 11 лева на 1 лев на глас и позволи неограниченото им финансиране от физически и юридически лица. Това стана откакто ръководещите от ГЕРБ внесоха като изключителна точка в дневния ред на Народното събрание в четвъртък разглеждането на второто четене на измененията в Закона за държавния бюджет и по този начин нарушиха реализирана предходната седмица сделка за съвещания сред парламентарно показаните партии преди текстовете да бъдат утвърдени дефинитивно.

Сега единствената смяна, която беше направена в пленарната зала беше препоръчаната от Валери Симеонов публицистична корекция, с която се вкарва възбрана за финансиране на партиите от сдружения, които имат просрочени отговорности към Национална агенция за приходите, както и от офшорни компании.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Управляващите не се вслушаха в предлагането на опозицията от Българска социалистическа партия такава възбрана да има и за компании, които извършват публични поръчки, както и за такива, които имат концесионни контракти и са подвластни от изпълнителната власт, с което подхраниха подозренията на опозицията, че фрапантното понижение на държавната дотация се прави поради идните локални избори, а задачата е опозицията да бъде оставена " без финасов запас за предизборната акция и смазана ". Другото съмнение, изказано от Българска социалистическа партия беше, че с приемането на предлагането партиите да получават по един лев за извоюван глас, ръководещите от ГЕРБ " легитимират един извънсистемен състезател (бел.ред. Слави Трифонов), който по думите им се приготвя за предстоящ съдружен сътрудник на ГЕРБ след патриотите. Не е ясно и дали ръководещите ще изпълнят обещанието си дебатът за модела на финансиране на партиите да продължи и до края на юли да бъдат признати нови промени в Закона за политическите партии. " Нищо не мога да предвиждам, тъй като министър-председателят си мени мнението непрекъснато ", сподели за " Капитал " Валери Симеонов.

Промените в Закона за държавния бюджет, които всъщност са актуализация на бюджета, бяха признати в отсъствието на министъра на финансите Владислав Горанов, което е казус. Не беше счетено за належащо да присъстства и представител на финансовото ведомство.

Промените, от които никой не е удовлетворен

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова дефинира фрапантното понижение на държавната дотация като смяна, която никоя от парламентарно показаните партии не желае. Поправката беше препоръчана от премиера и водач на ГЕРБ Бойко Борисов след разкритията, че финансовото министерство от години не е изчислявало вярното сумите, отпускани на партиите, заради което те са получавали по 13 лева вместо по 11 лева на извоюван глас, с очевидното желание да трансферира абсурда от ведомството на Горанов върху Народното събрание.

От смяната не са удовлетворени и съдружните сътрудници на ГЕРБ - НФСБ и Вътрешна македонска революционна организация. Те се пробваха да повлияят на Борисов като го заплашиха с разединение на обединението и да договорят отлагането на измененията на съдружен съвет, само че явно опитът им се оказа несполучлив.

Движение за права и свободи употребява ловко обстановката

От популизма на Борисов обаче добре се въвползваха от Движение за права и свободи, които също дадоха отговор с популизъм. Това в директен текст призна водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ. " Позицията на Движение за права и свободи постоянно е била за държавно финансиране на партиите. Ние не сме длъжни да понасяме негативите от всяко популистко предложение. На популистките оферти ще отговорим с популистки оферти ", сподели Карадайъ. Именно Движение за права и свободи предложи да падне възбраната за финансиране на партиите от бизнеса, което беше признато дефинитивно в пленарната зала.

Дебатът за измененията в Закона за държавния бюджет продължи близо седем часа и беше придружен от замяна на остри реплики сред ръководещите и опозицията и процедурни хватки гледането на поправките да бъде отсрочено.

Очаквайте още подробности
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР