Председателят на бюджетна комисия Менда Стоянова коментира, че е по-добре

...
Председателят на бюджетна комисия Менда Стоянова коментира, че е по-добре
Коментари Харесай

По-ниският таван за плащанията в брой отново е в парламента

Председателят на бюджетна комисия Менда Стоянова разяснява, че е по-добре да се предизвиква потреблението на електронните услуги на Национална агенция за приходите, вместо самоосигуряващите се да се задължават да подават заявления онлайн.

© Надежда Чипева Още по тематиката
Мнения Daily - Данъчни промени за администрацията, не за бизнеса

И още: Президентът би трябвало да даде оценка на процедурата по желание на ръководител на ВАС; Новата петица: Без Борисов
24 сеп 2017
Отпада отстъпката за подаване на онлайн данъчна декларация

Министерството на финансите още веднъж предлага прагът за разплащанията в брой да падне до 5 хиляди лева През юли Народното събрание гласоподава срещу
17 сеп 2017
Потребителите в България се разплащат все по-малко с пари в брой

Най-популярният картов артикул са дебитните карти съгласно изследване на Mastercard
10 сеп 2017 След като единствено преди три месеца Народното събрание отхвърли концепцията на Министерството на финансите за ограничение на заплащанията в брой до 5 хиляди лева, в този момент предлагането се внася отначало. Този път то е записано в преходните и заключителни разпореждания на Закона за Данък добавена стойност, с който се вършат и някои други промени в данъчните закони.

Първа преграда

В сряда планът мина на първо четене в парламентарната бюджетна комисия. На този стадий полемиките са по философията на предлаганите промени в законопроекта, а не се дискутират съответните оферти текст по текст. Въпреки това по време на разискването на плана стана ясно, че още веднъж има разделяне сред депутатите дали прагът за заплащанията в брой би трябвало да бъде понижен. Гласуването на този текст всъщност ще е на второ четене.
В момента таванът за кешовите заплащания е 10 хиляди лева, а това ще е следващият опит на финансовото ведомство да го смъкна с мотив битка против сивата стопанска система. Последно ведомството опита да прокара такава смяна през юли тази година, само че тогава текстът падна, откакто го поддържаха единствено депутатите от ГЕРБ.

Спор за онлайн декларациите

Един от текстовете в законопроекта, които провокираха максимален спор в комисията в сряда, е концепцията самоосигуряващите се да подават заявления единствено по електронен път. Те ще са задължени да употребяват онлайн услугите на Националната организация по приходите (НАП) още от началото на идната година, т.е. при подаване на декларация за приходите, получени през тази година.
В бюджетната комисия бяха представени данни на Национална агенция за приходите, съгласно които 70% от всички 161 хиляди самоосигуряващи се са подали онлайн своята данъчна декларация за приходите, получени през предходната година. Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова обаче разяснява, че може би е по-добре да се подтиква доброволното подаване на данъчни заявления, а не да има наложителен темперамент. Според нея от въвеждането на наложително е-деклариране пострадали сега ще са хората в отдалечените обитаеми места и опустелите райони.
Заедно с тази смяна се предлага и отстъпката за подаване на данъчна декларация по електронен път да отпадне от идната година. Тя е в размер на 5% от сумата на налога за довнасяне.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР