Председателят на БСП - София и общински съветници от групата

...
Председателят на БСП - София и общински съветници от групата
Коментари Харесай

Иван Таков: Докладът на ДБ за преименуване на 36-о СУ Максим Горки е конюнктурен и деструктивен

Председателят на Българска социалистическа партия - София и общински съветници от групата на социалистите се срещнаха с шефа на учебното заведение и представители на родителското настоятелство, които не желаят промяна на името

Не дребна част от отчетите, които внасят общинските съветници от Демократична България в СОС, са деструктивни. Пример за това е и този на Веселин Калановски за преименуване на 36-о СУ " Максим Горки " в регион " Красно село ". Коментара направи ръководителят на Българска социалистическа партия - София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков след среща с шефа на учебното заведение Светла Нотева, учители и представители на родителското настоятелство. На срещата участваха и заместник-председателят на СОС от Българска социалистическа партия Милка Христова, членът на Комисията по обучение, просвета, просвета и културно разнообразие Иван Виделов, както и съветниците от групата на социалистите Иван Пешев, Николай Николов - ръководител на районен съд на Българска социалистическа партия " Красно село " и Николай Велчев.

" На срещата разбрахме, че никой от Демократична България, нито даже вносителят на отчета за смяна на името, не е изискал среща с шефа, с педагогическия състав на учебното заведение и с родители, разяснява Иван Таков. - Ако би трябвало да квалифицирам сходно държание, ще бъда доста краен. От шефа Светла Нотева разбрахме, че дворът на учебното заведение има потребност от асфалтиране, а покривът - от ремонт. Но тези проблеми за сътрудниците от Демократична България явно не са значими. За тях първа грижа е промяната на името на учебното заведение ".

Иван Таков напомни, че Максим Горки е безспорна персона със международна популярност, пет пъти номиниран за Нобелова премия за литература. " Оценката за него е дадена от съвременниците му, които са имали непосредствени усещания, добави той. - Той е величие в международната литература. Безумие е да бъде противопоставян на български военачалник, който също е несъмнено име в нашето военно дело. Не мисля обаче, че е уместно едно общообразователно учебно заведение да носи името на военачалник. Да не приказваме, че след Освобождението на България има традиция учебните заведения, без изключение, да носят имената на просветители ".

Милка Христова се обърна непосредствено с въпрос към столичния кмет Йорданка Фандъкова. " Тук става въпрос за съветски публицист и в тази връзка за мен е от извънредно значение дали тя споделя причините на Веселин Калановски по отношение на личността и творчеството на писателя Максим Горки, сподели Христова. - Според кмета Фандъкова, дали неговото име като патрон на учебното заведение пречи на възпитанието на децата? Много ми е значим нейният отговор. Разчитам на справедлива оценка, защото тя е лингвист русист. Смята ли кметът Фандъкова, че Максим Горки е " прислужник на сатрапа Сталин "? ".

Иван Виделов поздрави шефа на учебното заведение и представителите на родителското настоятелство за ясната позиция, която имат, във връзка с смяната на името. " Впечатлен съм от метода, по който всички дружно са стимулирани да се борят за опазване на името Максим Горки, разяснява той. - Ние изрично ще ги подкрепим и ще се противопоставим на преименуването. В тази връзка и за мен е доста значимо да чуя мнението на кмета Фандъкова по въпроса, защото тя е някогашна учителка по съветски език ".
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР