Председателят на БСП Корнелия Нинова не очакваше такъв голям брой

...
Председателят на БСП Корнелия Нинова не очакваше такъв голям брой
Коментари Харесай

Вотът за шефа на КПКОНПИ, или защо БСП не може да е опозиция

Председателят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова не очакваше подобен огромен брой депутати от левицата да гласоподават за Цацаров макар формалната партийна позиция

© Надежда Чипева " Със сигурност това разделяне сега не е дефинитивно. Ще се задълбочи в същата посока, в която за жалост има разделяне в партията ". Така депутатът от Българска социалистическа партия Антон Кутев разяснява в утринния блок на bTV в четвъртък гласуването от парламентарната група на партията на препоръчаната от ръководещите кандидатура на досегашния основен прокурор Сотир Цацаров да оглави Комисията за попречване на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество(КПКОНПИ). Парламентарната " съпротива " в лицето Българска социалистическа партия на процедура се разцепи, като над половината от депутатите поддържаха Цацаров в прорез с партийната позиция, оповестена от водача Корнелия Нинова и зам.председателя на парламентарната група Крум Зарков.

Не инцидентно раздвояване

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Българска социалистическа партия дълго време се въртя в кръг преди да вземе ясно решение дали да поддържа или не избора на Цацаров за началник на антикорупционната комисия. Когато ГЕРБ публично го предложиха ден преди крайния период, парламентарната група на социалистите се събра на изключително съвещание, на което по източници на " Капитал " не са стигнали до ясно решение. Тогава Драгомир Стойнев, другият зам.-председател на групата, е защитавал Цацаров като " потвърден и мощен експерт ". Корнелия Нинова по този начин и не разгласи партийната позиция преди приключването на периода за различна номинация, каквато Българска социалистическа партия не внесе. Ден по-късно тя въпреки всичко посочи, че партията е срещу цялостната процедура за избор на ръководител на КПКОНПИ и по тази причина не е издигнала собствен претендент, както и че няма да поддържа никого от препоръчаните. По същото време по bTV Драгомир Стойнев твърдеше, че Цацаров е " несъмнено мощна кандидатура ".

Във вторник, ден преди избора в Народното събрание, левицата въпреки всичко излезе с публично решение да не поддържа нито една от двете номинации за поста - на Цацаров и на лансирания от " Воля " претендент - по-скоро с цел да има, въпреки и привидна, състезателност в процедурата.

Преди съвещанието Нинова изясни, че самата идея на KПКОНПИ е мъртвородена, а за решението на партията изясни: " Щеше да е висшо политическо двуличие да се изправя пред вас и да кажа, че не одобряваме този закон и тази комисия, тъй като е мъртвородена, не одобряваме процедурата по желание на ръководителя и при всичко това да кажем, че предлагаме собствен претендент за ръководител. Очевидно кандидатурата, издигната от ръководещото болшинство, с поддръжката на Движение за права и свободи, ще бъде определена. Поради всички тези аргументи ние не поддържаме нито един от двамата претенденти. "

Въпреки това от 68-те присъстващи в пленарната зала депутати от Българска социалистическа партия (левицата има 79 национални представители) гласоподаваха 60, от които 30 за, 27 срещу и 3-ма въздържали се. Така по-малко от половината депутати на Българска социалистическа партия съблюдаваха формалната позиция на партията, а по-голямата гласоподаваха за Цацаров и дружно с негласувалите изненадаха и управлението на Българска социалистическа партия.

" Парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България " има политическо решение за неподкрепа. Всеки, който не се е съобразил с това, носи своята персонална отговорност ", се споделя в известие от " Позитано " 20, публикувано в четвъртък.

Случилото се в Народното събрание най-вероятно ще бъде и тематика на идния в събота пленум на партията. Според Кутев това гласоподаване е формализирало съществуващи разделения в Българска социалистическа партия, зад които обаче има разнообразни аргументи и най-вероятно няма да доведат до промяната на Нинова на идните вътрешни избори.

Защо гласоподаваха по този начин

Драгомир Стойнев е една от водещите фигури в групата на гласувалите за Цацаров депутати. Там са и седмината от така наречен пловдивска квота от седем депутати към предприемача и водач на пловдивското Българска социалистическа партия Георги Гергов, който е изявен съперник на Нинова и съгласно социалисти е главен проводник на концепцията да доближаване сред Българска социалистическа партия и ГЕРБ. Източници на " Дневник " настояват, че пловдивските депутати още във вторник са декларирали, че ще гласоподават за Цацаров, без значение от решението на управлението. Според Кутев Нинова или не е съумяла да удържи единството в групата, или не е поискала, защото е била наясно, че не може.

Според известието от пресцентъра на Българска социалистическа партия на съвещанието на ПГ във вторник против позицията на партията са дали своят вот единствено трима души. Взето е решение също по този начин депутатите с друго мнение да го изразят " в границите на 3 минути " в пленарната зала. Никой от гласувалите за Цацаров не направи това и на процедура те са бламирали пртийния водач.

Източници на " Капитал " от парламентарната група на левицата споделят, че Стойнев и зам. ръководителят на Българска социалистическа партия Кирил Добрев интензивно са убеждавали в телефонни диалози да се гласоподава за Цацаров, както направиха доста от новите депутати на Българска социалистическа партия.

По време на локалните избори и след загубата им Добрев изглеждаше твърдо в лагера на Нинова. Според същите източници Нинова не е знаела за телефонната акция и е останала сюрпризирана от огромния брой дали своят вот за досегашния основен прокурор.

Пред " Свободна Европа " от Българска социалистическа партия импровизирано са коментирали, че партията е " в внимателно състояние във връзка с някои депутати " и най-вероятно става дума за минали или сегашни следствия против някои от тях. народните представители на левицата.

Пеевски и още няколко индивида в страната...

Антон Кутев, който е дал своя вот срещу Цацаров, счита, че в акцията явно е имало политическо влияние. Той сподели, че не знае дали е имало политически напън категорично над сътрудниците му от Българска социалистическа партия, само че съобщи, че подобен явно е имало над Народното събрание за избора на Цацаров, което трансформира работата на Народното събрание във " нереалност ". " Аз се притеснявам, че в страна, в която няколко на брой индивида имат задоволително финансови и стопански благоприятни условия, имат политически благоприятни условия да ръководят цели партии, имат безспорни медийни благоприятни условия [...] те имат медийни империи и в последна сметка имат явно влияние върху правосъдната система, което през вчерашния ден видяхме - това значи тежки проблеми за демокрацията ", сподели той и след това посочи, че явно приказва за медиите на Делян Пеевски, само че освен, защото Пеевски не е единственият човек, който се пробва да овладее страната и институциите, а просто най-видимият.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР