Председателят на БСП Корнелия Нинова изпрати писмо до Европейската комисия,

...
Председателят на БСП Корнелия Нинова изпрати писмо до Европейската комисия,
Коментари Харесай

БСП се жалва до Европейската комисия за намаляването на партийната субсидия

Председателят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова изпрати писмо до Европейската комисия, ОССЕ, ПАСЕ, Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал, ПЕС и посланиците на страните от Европейски Съюз и Съединени американски щати в България по отношение на признатите промени в Закона за държавния бюджет, свързани с радикална смяна във финансирането на политическите партии, осведоми БГНЕС.
В писмото се изяснява, че признатата смяна планува намаляването на държавната дотация за партиите и обединенията, като един получен автентичен глас от тях се приравнява на 1 лев, вместо на досегашните 11 лв.. „ Тези промени засягат базови правила на действието на политическите партии, транспарантното им финансиране и необвързването им с корпоративни и лобистки ползи. Измененията се вършат ненадейно, без подготовка и разискване, три месеца преди локалните избори, което лишава опозицията от запас за равнопоставено присъединяване в изборния развой “ , написа още в писмото.
Лидерът на левицата акцентира, че намаляването на партийните дотации и допускането на финансиране от юридически лица фундаментално трансформира изискванията на действие на демократичната политическа система в България. „ Политиката се трансформира във функционалност на частни ползи, за които няма гаранции, че ще съставляват публичния интерес. В последна сметка политическите партии ще бъдат задължени да извършват услуги на своите донори “, е написано в писмото.
От Българска социалистическа партия напомнят, че са потърсили разговор по тематиката с парламентарно показаните партии, само че до подобен не се е стигнало. Според левицата решението за фрапантното понижаване на дотациите в страна от Европейския съюз опонира на европейските демократични практики, които подсигуряват политическия плурализъм. „ Считаме за собствен дълг да уведомим европейските инситутуции за тези антидемократични дейности с вярата за отговор и позиция по този въпрос “, се споделя в писмото.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР