Председателят на БСП и вицепремиер Корнелия Нинова се обяви твърдо

...
Председателят на БСП и вицепремиер Корнелия Нинова се обяви твърдо
Коментари Харесай

Нинова се обяви против изгонването на Митрофанова: Крайна стъпка с тежки последици

Председателят на Българска социалистическа партия и вицепремиер Корнелия Нинова се разгласи твърдо срещу изгонването на Елеонора Митрофанова от България. 

" Нито Лидерският съдружен съвет, нито Министерски съвет, нито Председателски съвет в Народното събрание е обсъждал и взимал решение за изпъждане на съветския дипломат. Това е последна стъпка с тежки и дълготрайни последствия. Призоваваме за умерено и рационално държание, съобразено с българския народен интерес ", написа тя в позиция, оповестена във Facebook-профила ѝ. 

Думите ѝ идват в несъгласие с изказванието на финансовия министър Асен Василев, който малко по-рано разгласи, че въпросът с изгонването на Митрофанова се разисква на Министерски съвет (по искане на " Демократична България " ).

Той позволи, че кабинетът може да има обща позиция до края на деня, без да изключва разновидността с оповестяването на съветската посланичка за " личност нон грата ". 

Позицията на Нинова беше доказана и от зам.-председателя на 47 Народно събрание от Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин. 

" Заявените планове за оповестяване за " личност нон грата ", т.е. изпъждане на посланика на Руската федерация от България би бил невиждан ход с тежки отрицателни дълготрайни последствия за връзките сред двете страни. Подобен въпрос не е обсъждан на никакво ниво в обединението. Каналите за връзка би трябвало да остават отворени и в най-трудни моменти, дипломацията е призвана да отваря, не да затръшва порти ", написа той, като приозвава за " въздържаност във всяко външнополитическо деяние на държавното управление ". 

Призивът за изгонването на Митрофанова от България беше насочен в декларация на Антоанета Цонева (ДБ) в Народното събрание във връзка със зверствата на съветската войска в Буча. 

" Като припомняме, че като отговор на зверствата в Буча и на други места партньорски страни като Германия и Франция изгониха общо 75 съветски дипломати, а Литва – и съветския дипломат, настояваме за оповестяването за личност нон грата на съветския дипломат у нас Митрофанова, чието държание в последно време систематично е в прорез с Виенската спогодба за дипломатическите връзки и уронва достолепието на България ", сподели Цонева. 

 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР