Председателят на браншовата асоциация Райна Миткова коментира продажбата на банкови

...
Председателят на браншовата асоциация Райна Миткова коментира продажбата на банкови
Коментари Харесай

Лошите длъжници намаляват, но расте средната сума за събиране

Председателят на браншовата асоциация Райна Миткова разяснява продажбата на банкови портфейли като даваща повече благоприятни условия за споразумяване на задължението за потребителите

© Велко Ангелов Още по тематиката
Уникредит Булбанк продаде най-големия до момента портфейл неприятни заеми на B2Holding

Пакетът е за 250 млн. евро, като напълно скоро върхът ще бъде надминат от нова договорка за банкови отговорности
27 сеп 2018
Горещ сезон за събирачите на задължения

След мощните резултати за 2017 година, фирмите в бранша се приготвят за рекорно огромни покупко-продажби
13 юли 2018
Колекторската асоциация: Дълговете стават по-малки и по-лесни за обслужване

Двойно е намалял размерът на фирмените просрочия, предоставени за събиране на колекторите. Домакинствата не са свръхзадлъжняли.
29 мар 2018
Рекордно разтоварване на 460 млн. лева

Пазарът на неприятни заеми се раздвижва от нахлуване на нападателен състезател и готвена продажба на огромен пакет от ОББ
15 дек 2017
Длъжник вечно или единствено за 10 години

Какво споделят специалистите за частния банкрут и безспорната погасителна отминалост
10 юни 2017 Средно по 1 162 лева на консуматор е сумата на просрочения дълг, прехвърлян за събиране на колекторска организация през първото полугодие. Това е доста нарастване в размера, по отношение на същия интервал на миналата година, само че пък повече от двойно спада броя на случаите, които стигат до професионалните събирачи на задължения. Данните са показателни за покачвания стандарт на живот в България, който увлича потребителите в по-скъпи покупки, проучват специалистите от Асоциация на колекторските организации в България. Те прибавят, че отражение върху пазара има и смяната в метода, по който огромните ютилити фирмите се отнасят към отговорностите на потребителите им. Тенденцията е по-малките отговорности да се събират със лични средства, а професионална помощ да се търси за по-големите суми. За пръв път като сериозен клиент на колекторските организации се появяват застрахователите, демонстрират още данните на браншовата организация, в която съставлява 80% от бранша.

По-малко длъжници, само че с по-големи суми

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус Общо 743.9 млн. лева отговорности са били предоставени на колекторите за събиране в месеците от януари до юни, което спад с 47% по отношение на същия интервал на предходната година, когато подаденият дълг бе 1.4 милиарда лева Над три пъти понижава и броя на задължените клиенти - в случай че към полугодието на 2017-а те са били 1.94 млн. души, то в края на юни тази година те са 636 хиляди клиента.

По-любопитното е, че въпреки и по-малко, хората, предадени на колектор, дължат по-големи суми. Миналата година междинният дълг, събиран с организация, бе 728 лева, а в този момент към този момент е 1 162 лева, демонстрират статистиките на профилираните сдружения. Все по-изразена е наклонността младежите да са по-некоретни платци.

Причините за това са, от една страна, по-високия стандарт на живот, който увлича в по-скъпи покупки, поради по-слабата финансова просвета, а от друга - смяна в държанието на ютилити фирмите, които са почнали да събират със лични сили по-малките отговорности. Така при колекторите доближават най-вече отговорностите към финансови институции и лизингови сдружения, които са и по-големи.

Бързите заеми остават измежду най-големите източници на отговорности за събиране, след банките, като за пръв път в статистиката се появяват задължения към застрахователни компании. За полугодието техният дял е близо 10% от сумата на предоставените за събиране суми.

Корпоративният ъгъл

През полугодието колекторските организации са работили и по междуфирмени отговорности за 50 млн. лева, което е със 7 млн. лева по-малко от същия интервал на предходната година. Това обаче не е индикатор за усъвършенстване, съгласно специалистите, още повече, че междинният период за събиране на взимане в бизнеса се усилва.

За полугодието фирмите от асоциацията са изкупили задължения за близо 600 млн лева, което е с 60% повече, в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Изгледите са до края на годината да бъдат финализирани покупко-продажби за повече от милиаrд лв.. " Изкупените портфейли са напълно с финансови задължения - разнообразни по тип банкови заеми, насъбрани през последните години. Смяната на кредитора, въпреки да тревожи част от длъжниците, на процедура е положителна и за тях, тъй като отваря опция за предоговаряне, разсрочване, смяна на изискванията ", разяснява Райна Миткова, ръководител на Асоциация на колекторските организации в България.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР