Председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев, министър Кирил Ананиев и

...
Председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев, министър Кирил Ананиев и
Коментари Харесай

Премиерът събра лекарите, НЗОК и държавата ”в един отбор срещу кражбите”


Председателят на БЛС доктор Венцислав Грозев, министър Кирил Ананиев и ръководителят на БЗС доктор Николай Шарков. Сн. БГНЕС

Националният рамков контракт, който регламентира разпоредбите и цените, по които здравната каса ще заплаща медицинските услуги през тази година, беше подписан в сряда следобяд в Министерството на здравеопазването след траяла няколко седмици игра на нерви.

В последния вероятен ден за подписването казусът бе стихотворец на ръчно ръководство от премиера Бойко Борисов, който се срещна със здравния и финансовия министри и управленията на съсловните организации на лекарите и зъболекарите и след нея по-късно в сряда се стигна до щастливата развръзка и подписването.

След срещата стана ясно, че министър председателят е заръчал на медиците да се включат в контрола по изразходването на бюджета на касата, който тази година е повишен с 400 млн. лв. и доближи 3.8 милиарда лв..

Борисов прикани лекарите дружно с страната и касата да са в един тим против ”кражбите в здравеопазването”.

Ананиев убедил Борисов, че НЗОК ще остане постоянна

Ананиев от своя страна съобщи, че в последните дни е имал тежки диалози с Борисов и финансовия министър Владислав Горанов и е съумял да ги убеди, че екипът на здравното министерство има проект, тъй че да не допусне здравната каса да изпадне във финансови усложнения до края на годината.

По думите му това са били ”тежки диалози за доверие, за компетентността, за триумфа на този екип и той може ли да подсигурява всички тези неща”.
Относно задълженията на НЗОК към непознатите здравни каси в размер на 271 млн., които провокираха спор сред Ананиев и шефа на касата Камен Плочев, прераснал в управническа рецесия, здравният министър разгласи, че има готово решение.

До 15 май ще бъде направено разсрочване на отговорностите, чиито падежи са през тази година и НЗОК ще обслужва задълженията си в границите на планувания бюджет от 73 млн. лв., изясни Ананиев. Той още веднъж увери, че тези задължения по никакъв метод не засягат постигнатите сделки с лекарите.

НЗОК ще заплаща повече на лечебните заведения за половината клинични пътеки

Безспорно най-голямата заслуга на новия рамков контракт е плануваното нарастване на цените на 130 или близо половината от клиничните пътеки, по които НЗОК заплаща на лечебните заведения.

След подписването Ананиев заяви, че за някои от тях нарастването доближава до 450 лв..

Той регистрира, че с нарастването е изпълнен задължението към закъсалите общински лечебни заведения да се усилят цените на пътеките, по които работят. Нараснали са и парите за детското и майчино опазване на здравето, предварителна защита, профилактика, долекуване, за персоналните лекари, съобщи Ананиев.

По думите му тези сделки ще имат съществени позитивни последствия за здравния бранш и въпреки, че това не е най-хубавия контракт и има какво още да се желае,той по-добър от съществуващия и го надгражда.

Ананиев: Ключовите думи са ”контрол” и ”дисциплина”

Ананиев също разяснява, че основните думи за този контракт са ”контрол” ”и дисциплина”

”Не би трябвало да се задоволяваме с постигнатото, желаеме една ефикасна здравна система и би трябвало да поставим всички старания за това. На срещата при премиера се обединихме, че всеки ден като екип ще организираме контролна активност и чакаме резултатите да бъдат факт още в първите месеци на действието на НРД”, сподели Ананиев.

”Не би трябвало да допуснем пари за лекуване на български жители да не отиват по предназначение”, сподели още той. Той напомни, че екипът му работи интензивно по нов здравноосигурителен модел. ”Това ще е инструментът, който ще сътвори нужните условия за по-ефективно консумиране на средствата и понижаване на течовете в системата на здравеопазването”, съобщи Ананиев.

Борисов: Да бъдем в един тим против кражбите в опазването на здравето

По-рано на срещата със съсловните организации министър председателят Бойко Борисов е призовал лекарите да бъдат сътрудници в контрола на парите, които се дават за опазване на здравето.

" С финансовия министър обсъждахме тази тематика, сключването на контракта с вас е успкояващо за хората и сиситемата. В същото време желая да ви помоля да създадем по този начин, че да сме в един тим в битката с кражбите в опазването на здравето. Не може тази година с 407 млн. лева повече да влизат в опазването на здравето и още февруари месец да излезе, че с 270 млн. сме обратно. Ако с тези темпове нарастват разноските, в случай че желаете още в този момент можем да пуснем една социология и да попитаме хората усетили ли са, че още близо половин милиард повече се дава в опазването на здравето и ще видите, че няма да получим отговора, който чакате ", се е обърнал министър председателят към лекарите при започване на срещата.

" Само за януари и февруари Кирил Ананиев ще каже с какъв брой милиона повече са дадени за медикаменти. Ще кажете: С медикаменти не се занимаваме - но 30% от разноските на лечебните заведения са за медикаменти. За новите молекули няма да станат 40, а 60 млн. лева разноските тази година. За следващата година са готови още 80 нови молекули. С една дума - ние влизаме в цикъл, в който милиарди се изливат и резултатът за хората е нула ", разяснява Борисов.

" Не може в непознатите здравни каси да имаме за заплащане над 270 млн. лева сега. Това е направено, в случай че човек, пази Боже, е в чужбина и получи инфаркт, инсулт или си счупи крайници, ръката да се излекува там и ние да му поемем сметката. Или в случай че е планувана интервенция и тука няма лекари, които да я създадат. Ние милиарди дадохме за инсталация, несъмнено сме в първата тройка на Европа по най-модерната инсталация, не мога да кажа, че не са ни кадърни докторите, в противен случай, даваме милиарди за опазване на здравето, плащаме най-хубавите и скъпи медикаменти, а стотици милиони даваме на непознатите здравни каси ", разяснява министър председателят.

Подписването на контракта беше нестабилно до последно

Проблемът с дълга към непознатите каси стана причина за спор сред Ананиев и шефа на НЗОК проф. Камен Плочев, който преди десетина дни изиска от депутатите актуализация на бюджета на НЗОК, а здравният министър му изиска оставката, обвинявайки го в серия от неистини и нарушаване на процедурите.

Скандалът прерасна във властова рецесия в здравната каса, защото стана ясно, че оперативното управление в лицето на Плочев работи при цялостна липса на съгласуваност с Надзорния съвет, в който влизат представители на страната, работодателите, синдикатите и пациентските организации и който взима всички значими решения за финансирането на здравната система.

В разгара на абсурда Плочев излезе в болничен, което в допълнение задълбочи властовата рецесия в касата и ориста на шефа към този момент остава неразбираема.
Заради изясняването на казуса с задълженията към непознати каси Надзорният съвет остави за последния вероятен миг взимането на решението за подписването на рамковия контракт, в който тази година за първи път от над 10 години насам е планувано нарастване в цените на половината клинични пътеки, по които НЗОК заплаща на лечебните заведения.

Миналата седмица финансовият министър Владислав Горанов настоя НРД да не се подписва до изясняване на мащаба на задълженията към непознатите каси, като по този начин повишаването на пътеките стана пленник на зародилия спор.

Това изнерви лекарското съсловие, което заплаши с митинги, в случай че подписването на контракта пропадне.

В сряда след подписването от Българския лекарски съюз и Българския зъболекарски съюз показаха задоволеност от постигнатите сделки в сложните договаряния и благодариха на всички участници в тях.


Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР