Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров, д-р Николай Брънзалов зам.-

...
Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров, д-р Николай Брънзалов зам.-
Коментари Харесай

В МЗ се проведе среща относно Наредба за придобиване на специалност

Председателят на БЛС доктор Иван Маджаров, доктор Николай Брънзалов зам.- ръководител на БЛС и доктор Нели Нешева, член на УС на БЛС, дружно с лекари специализанти и завършващи студенти по медицина, се срещнаха със зам.-министър Жени Начева.

Срещата беше инициирана от БЛС и по време на нея бяха показани оферти за промени в новата Наредба за придобиване на компетентност. Ръководството на БЛС, дружно с младите лекари, се оповестиха срещу измененията в Наредбата, предвиждащи специализиращите на държавна прехрана млади лекари да бъдат служебно разпределяни след приключването на специализацията в посочени от Министерство на здравеопазването лечебни заведения. А при положение, че специализантът не извърши задължението си, той да би трябвало да връща заплатите, получените по време на специализацията.

По време на срещата БЛС, дружно с лекарите-специализанти и завършващите студенти по медицина, дадоха следните оферти за промени в Наредбата:

1. Отпадане на служебното систематизиране от Министерство на здравеопазването в определени от ведомството лечебни заведения и правото на свободен избор на младите лекари къде да специализират да не бъде нарушавано. Вместо това за финансираните от Министерство на здравеопазването специализации да бъде оповестено къде в страната и за кои специалности има дефицит на фрагменти и всеки специализант да може да избира дали и с коя болница да подписа контракт.

2. Специализантите, кандидатстващи за финансираните от Министерство на здравеопазването специалности, да знаят авансово къде и при какви условия ще работят откакто завършат. Това да се подсигурява с предварителното сключване на контракт, който да дава изясненост на младите медици. Този контракт ще бъде и основанието болничното заведение да бъде подкрепена от Министерство на здравеопазването, само че при явен правилник.

3. Да бъде непокътнат и съществуващият механизъм за специализация: откриване тук-там за специализанти от лечебните заведения. Всяка болница да има опция да разгласи конкурс за специализанти и да наеме на трудов контракт нужната за лечебното заведения численост млади лекари по съответните специалности.

4. Ясно и транспарантно осъществяване на състезанията за назначение на специализанти, унифициране, както на състезанията (като критерии), по този начин и на документите за кандидатстване. И още – при разкриването на конкурс от избрана болница за специализация по дадени специалности уведомлението на платформата на Министерство на здравеопазването да става дружно с разкриването на състезанието. (премахване на съществуващия към този миг 14 дневен срок).

5. Кандидатстването за субсидираните дефицитни специалности от страна на Министерство на здравеопазването да става по към този момент унифицирания метод.

Всички оферти, направени от БЛС и младите лекари, бяха кардинално признати, а зам.-министър Жени Начева пое ангажимент те да бъдат показани на министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев и Наредбата за придобиване на компетентност да бъда поправена в най-кратки периоди.

Жени Начева изясни, че новата Наредба и към този миг не планува служебно систематизиране в съответни лечебни заведения за финансираните от Министерство на здравеопазването и че става въпрос за незадоволително ясно дефиниран текст на Наредбата. Зам.-министър Начева увери, че правото на свободен избор къде да специализират младите лекари няма да бъде наранено. И добави, че все още Министерство на здравеопазването събира данни от Регионалните здравни инспекции за това къде в страната и какви експерти са нужни, оповестиха от пресцентъра на БЛС.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР