Председателят на Българското онкологично научно дружество проф. Асен Дудов трябва

...
Председателят на Българското онкологично научно дружество проф. Асен Дудов трябва
Коментари Харесай

Надзорният съвет на НЗОК вика проф. Дудов във връзка с ДНК изследване

Председателят на Българското онкологично научно сдружение проф. Асен Дудов би трябвало да участва на последващо съвещание на Надзорния съвет на НЗОК, с цел да изясни какво съставлява ДНК проучването и за какво би трябвало да бъде включено към медицинските произведения, а не към процедурите. Това са решили надзорниците на съвещанието си от 30 август, излиза наяве от стенограмата.

ДНК проучването е належащо, с цел да се посочи дали лечението за четири типа онкологични болести е подобаваща за съответните пациенти. Според предлагането на Онкологичното сдружение става дума за 6 млн. лева за 1000 души годишно, което пък съгласно представителя на пациентските организации адв. Христина Николова няма да натовари бюджета на фонда.

„ Тази сума е пренебрежимо малко по отношение на това да се разходват милиони левове за терапия за онкологични болести, която не е ефикасна. Т.е. и финансово не е дейно за касата и за пациента, още повече, тъй като е лекуван с неправилната терапия. Според мен дано да се събере информация и от другите компании, които оферират лекуване за този тип израстък, да се види дали може да се употребяват, дали няма други разновидности и в действителност да се даде опция да бъдат вярно диагностицирани тези пациенти и да получат качествена диагностика “, споделя тя.

Управителят на Здравната каса проф. Петко Салчев обаче споделя, че всеки пациент ще желае да мине на такова секвениране и тогава сумата няма да бъде 6 млн. лева Той добавя, че Надзорният съвет не може да се вземе решение, тъй като подаденото заявление е за съответно комерсиално название на здравно произведение и това опонира на разпоредбите по търговата процедура.

„ Проф. Дудов предлага това произведение с комерсиалното му название. И в случай че деликатно прочетете всичките протоколи, освен документите, в случай че деликатно прочетете, ще видите към кои медикаменти има ориентиране “, споделя проф. Салчев.

„ Въпросът е да се върне на проф. Дудов и да се каже, че това за нас не е произведение, а е процедура и да предложат различен метод, защото не можем да го вкараме като здравно произведение. Те да ни дадат друго предложение “, споделя представителят на КНСБ доктор Иван Кокалов.

Според ръководителя на Надзорния съвет доктор Александър Златанов единствено проф. Дудов може да внесе повече изясненост и дружно с него надзорниците могат да преценяват дали може това проучване на мине под друга форма.

По отношение на иглите за диабетните химикалки пък надзорниците са стигнали до решение, че може да се заплащат по 100 игли на пациент годишно. „ Направена е информация какви са практиките за инжектиране в Европа, какъв брой пъти с една игличка се инжектират пациентите и вършат извода, че приблизително за Европа една игла се употребява 4.98 пъти. Ако ние стъпим на тези междинни равнища, почти се получава по 100 иглички на година, в случай че вярно пресмятам, за един пациент. Някъде в мнението, в оценката на здравните технологии в отчета написа, че става въпрос за 103 хиляди пациенти, което, като го изчислим, е дори под 4 млн. лева ресурсът “, споделя представителят на Министерство на здравеопазването в Надзора Мария Беломорова.

На идващото съвещание обаче ще се разисква дали може средствата за това произведение да бъдат отпуснати още от тази година или ще бъде включено вероятно в бюджета за идната година.

Пълния текст на стенограмата може да видите 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР