Председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова коментира изявлението на

...
Председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова коментира изявлението на
Коментари Харесай

Стефка: Всяка федерация да решава отделно за руските спортисти

Председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова разяснява изказването на WADA за 4-годишното наказване на Русия: „ Винаги съм била за твърдо и безкомпромисно съблюдаване правилата на феърплея, честната игра и коректността в спорта, които са напълно в духа на олимпийските идеали. Нищо не може да оправдае неналичието на равнопоставеност и потреблението на неразрешени практики и лекарства от състезателите. За това напълно поддържам нулевата приемливост към използването на допинг, поддържам и нетърпимостта към прикриването и манипулирането на резултатите от проби. Санкциите и рестрикциите обаче не трябва да въздействат на тези, които са били правилни в подготовката и присъединяване си до момента ", разгласи тя.

" Моята позиция по случая остава непроменена: още преди олимпиадата в Рио де Жанейро 2016 споделих, че прегрешилите и неточните следва да понесат наказания. Но дано тези, които са били правилни, които са се подготвяли и състезавали съгласно разпоредбите да бъдат позволени до присъединяване на най-големите конгреси. Защото е доста тежко да лишиш един състезател от права, когато е почтен, да го спреш за висшото съревнование, за което се е подготвял в продължение на четири години. Както и да го лишиш от това да се състезава за родния байрак и да чуе родния химн при победа ", добави Стефка.

" Затова и след решението на Световната антидопингова организация (WADA) преди олимпиадата в Рио президентът на МОК Томас Бах даде на всяка федерация правото да реши дали да допусне съветски спортисти до своя шампионат в границите на олимпиадата. Както е известно, в леката атлетика постановиха несъгласие за всички, само че в множеството спортове имаше съветски представители. Сега чакам да се повтори същото – МОК да остави всеки спорт поотделно да реши дали и кои руснаци да допусне до присъединяване в Токио следващата година “, сподели Костадинова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР