Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров смята, че

...
Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров смята, че
Коментари Харесай

Близо 63% от лекарите в България са на възраст над 51 години

Председателят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров счита, че пациентите би трябвало да отиват на обзор с маски, с цел да предпазят лекарите.

© Надежда Чипева Лекарите с цялостно право се тормозят от недостига на защитни дрехи и маски, защото огромна част от тях попадат в рисковите групи за заразяване с ковид. Според статистика, предоставена от Българския лекарски съюз към 28 март тази година, 63%, или съвсем 20 хиляди, български лекари са на възраст над 51 години.
Председателят на спешния щаб ген. Венцислав Мутафчийски заяви през уикенда, че досега има 13 лекари, инфектирани с ковид, което е тежка загуба за здравната система в подобен миг. Предстои тестване и на медиците на първа линия.

В лекарските групи в обществените мрежи непрестанно се разяснява неналичието на защитни дрехи за всички. С приоритет се доставят клиниките, които лекуват ковид, само че пък работещите в Спешна помощ, незабавните отделения на лечебните заведения, работещите в неангажирани с ковид клиники на лечебните заведения, медицинските центрове, персоналните лекари, зъболекарите и фармацевтите, всички на първа линия нямат задоволително защитни дрехи, маски и ръкавици, макар че сега съгласно тях всеки пациент може да се пояснява като евентуално инфектиран.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " В този сериозен миг загубата на всеки доктор и на всеки живот е голямо тестване. Лекарите не подлежат на обществена изолираност, те са на първа линия и е значимо да запазим техния живот. Затова обявихме акцията " Героите в бяло " и всеки ден разпращаме на колегиите маски и защитни очила, с цел да опазим тези, които се борят с епидемията ", разяснява доктор Иван Маджаров, ръководител на Българския лекарски съюз (БЛС), пред " Капитал ".

В плен на годините

В България работят общо съвсем 32 хил лекари. Най-голяма е Столичната лекарска гилдия, в която членуват над 9600 лекари, а най-малки са тези в Търговище и Силистра - надлежно с по 281 лекари, и Разград - с 262.
Младите лекари на възраст до 30 година са едвам 10% от всички практикуващи в България. Най-дефицитни са те във Видин и Монтана, където практикуват надлежно трима и четирима. Не по-добро е ситуацията и с лекарите на възраст от 31 до 40 години - те са 11% от всички работещи.

Най-голямата като брой група измежду медиците е във възрастта сред 51 и 60 години, в тази група се намират 10 800 лекари, или 34% от работещите в България.

В София и Варна е най-нисък процентът на лекари на възраст 51 - 60 година - надлежно 28% и 27% от всички практикуващи, само че пък за сметка на това като брой те са най-вече - 2674 в София и 834 във Варна.

Има обаче градове, в които на тази възраст са преобладаващата част от докторите: в Кюстендил - 53%, в Перник - 50%, в Хасково - 48%.

На възраст от 61 до 70 години са над 6600 практикуващи лекари, като максимален е броят им в София - 21% от всички лекари на тази възраст, а най-високи като % са в Габрово и София-област - към 30% от всички работещи доктори в двете области.

8% от практикуващите в България пък са на възраст над 70 година, като най-вече като брой са в София-град. следвани от Пловдив и Варна.

Какво значи това за лечебния развой?

Според ръководителя на БЛС в България популацията е застаряващо и лекарите не вършат изключение от останалата популация. " Това, че 63% от сътрудниците са на възраст над 50 години, единствено ги прави по-податливи и застрашени в сегашната обстановка ", счита доктор Маджаров.

Според него са притеснителни разнопосочните сигнали, които идват от съсловието, и той споделя, че би желал да се извини на обществото за това.

" Най-различни сътрудници се появяват и изясняват, че това е елементарен грип, че ще мине на следващия ден, че не би трябвало да се носят маски, макар че над 80% от хората безсимптомно популяризират вируса. В същото време това, което прави усещане е, че реаниматорите не разясняват въобще какъв брой е лека инфекцията, тъй като знаят какво ги чака и се приготвят ", споделя доктор Маджаров.

И добавя: " В тази конюнктура не е належащо да си мерим знанията кой какво прочел по учебниците. Целият свят сега се сблъсква с тази зараза и да използваш това, че имаш доктор пред името си и да подаваш противоречащи си сигнали, не е в услуга на обществото и на нашите сътрудници, при които влизат пациенти без признаци, спокойни, че са прочели, че ще го изкарат на крайник, и с риск да заразят лекаря на възраст над 50 години. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР