Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров коментира бюджета

...
Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров коментира бюджета
Коментари Харесай

Председателят на БЛС за трагедията с детето: Това е стечение на нещастни обстоятелства - бърза инфекция и пропуски в системата

Председателят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров разяснява бюджета за здраве в студиото на " Плюс - минус " по Нова тв. 

Трябва да има независимо следствие, само че и в трите лечебни заведения, надали виновност имат шефовете - разяснява случая с умрялото 3-годишно дете гостът в студиото.  

" Здравеопазването се строи от финансиране, конструкция и морално етични взаимоотношения сред участниците в него. Няма единна осведомителна система за хоспитализацията и следене на броя кревати. В националния рамков контракт би трябвало да има надвишаване броя на леглата.

Тази мярка за ограничаването им в никакъв случай не е съществувала. Преди слагахме кушетки, в случай че не стигат местата, в този момент в случай че не стигат, не можем да одобряваме пациентите. Така сътрудниците не мислят за здравната нецелесъобразност. Лекарят носи отговорността върху себе си. Ако одобри пациента, задлъжнява болничното заведение. Борбата с преразхода не би трябвало да минава през кревати. Финансовия предел не би трябвало да обърква лекаря. В такива случаи пациент би трябвало да се одобри, само че би трябвало да има преразпределение в останалите дни от месеца. Когато лимитът е на равнище кревати, би трябвало дежурният доктор да вземе решение.

В случая става въпрос за доста бърза зараза, комбинирана с тези дефекти в системата. Крайно време е да си кажем, че не може многопрофилна болница да няма незабавен портал като в незабавно поделение. Не да се наложи по два часа да се чака. С единна осведомителна система няма да се постанова да се ползват ограничения за ограничавания. Те целят да се спестят пари. А тя не е толкоз скъпа, най-малко 3-4 компании в България са подготвени да я внедрят. Парите за бюджетите на обособените посоки би трябвало да се употребяват за повишение на цените на медицински действия. Налага се рамково договаряне със Здравната каса. Изчислява се покачване на пътеката. Системните промени доведоха до там, че лечебните заведения, с цел да съществуват, се опитваха да одобряват от ден на ден пациенти. Цените на пътеката би трябвало да са по-високи, а не да чакаме повече на брой пациенти. 
Връщам се на случая с педиатрите. Семействата би трябвало да имат достъп там, където ще ги одобряват и тъкмо там не би трябвало да се заплащат потребителски такси. Лекарите може да не натоварват пациентите, само че страната би трябвало да поеме този разход още в идващия бюджет. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР