Председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров обяви

...
Председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров обяви
Коментари Харесай

Исканията на лекарите към НЗОК - за заплати, клинични пътеки и 1 лев такса за детски преглед

Председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) доктор Иван Маджаров разгласи целите на съсловната организация в договарянията за новия рамков контракт със здравната каса (НЗОК). Основният е 35% от приходите на лечебните заведения да отиват за заплати на лекари и медицински сестри, написа в. " 24 часа ".
Относно заплатите, става въпрос единствено за висококвалифицираните фрагменти - лекари, медсестри, акушерки и други здравни служащи. Извън тях шефовете на лечебните заведения ще дефинират какво да заделят за останалия личен състав, в това число административен.
Друг огромен приоритет е да намалее престоя в лечебните заведения на пациентите - вместо 2,2 млн. хоспитализации да се стигне до към 2 млн., само че продължителността на огромна част от клиничните пътеки да се удължи, тъй че да не се постанова пациенти да бъдат изписвани недоизлекувани.
" Не може да караме лечебните заведения да " създават " свръххоспитализации, с цел да могат да извадят парите си за заплати и изобщо да съществуват. Трябва да работим тъкмо в противоположната посока - грижа за пациента с задоволителен болничен престой и положително възнаграждение на работещите в лечебните заведения ", разяснява Маджаров. Според него престоят в болница от свръхдълъг преди години в този момент пък е станал доста къс. Има диагнози, по които пациентът лежи 2 дни и се изписва недоизлекуван, изясни той. Според него, в такива случаи изписване е допустимо единствено в случай че става въпрос за неинвазивно интервенция по най-съвременни способи.
Затова БЛС упорства да се промени продължителността на пътеките, като в същото време се покачат и цените на огромна част от тях - приблизително с 18% за 220 клинични пътеки, обхващащи всички специалности.
Допълнителни 18 млн. лева от запаса на НЗОК за 2020 година да се провиснал за фамилните лекари, експертите в доболничната помощ и за проучвания, желаят още лекарите, както и да отпадне условието към джипитата да са разполагаем 24 часа. Вместо това при потребност болните да могат да се обръщат към незабавна помощ или центровете за неотложна здравна помощ.
За следващ път ще упорстват и за такса от 1 лев за обзор на дете, както е при пенсионерите, а страната да заплаща остатъка от 1,90 лева Педиатрите са с едни от най-натоварените практики - от една страна, поради дефицита на тези експерти, а от друга, тъй като децата се водят по-често на доктор, изясняват джипитата. За труда си обаче педиатрите не получават потребителска такса за обзор.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР