Председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов обяви, че

...
Председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов обяви, че
Коментари Харесай

Престараха се с предложението за форсмажор

Председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов разгласи, че в писмото на организацията му от 8 март до премиера Кирил Петков, министъра на стопанската система Корнелия Нинова и министъра на външните работи Теодора Генчовска, не е поискано да се разгласи форсмажор за цялата стопанска система.

Според него Корнелия Нинова се е пробвала да бъде по-католик от папата. Така от положително предпочитание и от недобро познаване на институцията на форсмажора се е стигнало до престарание на всички да се даде опция да се възползват от него.

Симеонов означи в изявление за БНР, че някои от членовете на държавното управление нямат дълъг опит в икономическата сфера и е добре да приказват с бизнеса преди да се приложат някои ограничения.

Симеонов изясни, че при форсмажора има два детайла, които би трябвало да се вземат поради. Единият е самата непреодолима мощ или форсмажорно събитие, а другият - документ, който удостоверява доколко въпросното събитие е засегнало съответните договорни връзки.

Симеонов означи и че след 2020 година въз основата на заповедите на министъра на опазването на здравето (във връзка с пандемията от COVID-19) са били издадени стотици документи за форсмажор.

Цветан Симеонов бе безапелационен, че БТПП няма по какъв начин да издаде документ за форсмажор, в случай че даденият контракт планува осъществяване в интервал, който е бил " преди оповестяването на военното състояние в Украйна ".

По отношение на икономическите наказания против Русия поради войната в Украйна,Симеонов акцентира, че тази информация би трябвало да бъде публично налична за българския бизнес и преведена на български език. По думите му тя е значима за най-малко към 8000 компании, до които тя би достигнало през каналите на Българската търговско-промишлена палата.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР