Председателят на Българската петролна и газова асоциация Валентин Златев е

...
Председателят на Българската петролна и газова асоциация Валентин Златев е
Коментари Харесай

Спорният закон за горивата върви към провал

Председателят на Българската петролна и газова асоциация Валентин Златев е един от бранителите на плана

© Надежда Чипева Още по тематиката
Спорният закон за горивата беше утвърден на мрачно от комисия в Народното събрание

Проектът евентуално ще претърпи мощни промени сред двете четения
23 мар 2018
Петролният раздор Самуилов - Златев

Собственикът на " Инса ойл " Георги Самуилов напусна петролната асоциация и укори Валентин Златев поради новия секторен закон. Причините за разрива обаче може и да са други
23 мар 2018
Законът за горивата може да затвори 95% от фирмите за бутилиран пропан-бутан

Критики към него насочиха от асоциацията на компаниите в бранша, а в следствие ще бъдат наранени и над 100 хиляди семейства
22 мар 2018
Горивата - единствено за огромни

Нов закон за горивата, импортиран от депутати от всички парламентарни сили, цели да изсветли бранша. Положителните резултати са доста противоречиви, само че той сигурно ще ограничи навлизането на нови играчи на пазара и ще затрудни дребните компании
16 мар 2018 Спорният закон за контролиране на пазара на горива върви към неуспех във разновидността, в който е сега. След първичната огромна депутатска поддръжка при входирането му в Народното събрание през вчерашния ден законът беше отритнат на икономическа комисия в Народното събрание, като депутатите гласоподаваха " въздържал се ". Отрицателни мнения показаха три министерства – на финансите, на стопанската система и на земеделието. Срещу текстовете в проектозакона се оповестиха и редица браншови организации и най-вероятно ще претърпи промени сред двете четения, в случай че се стигне до второ (виж карето).
Официалната цел е битката със сивата стопанска система. Текстовете обаче плануват редица нови условия за компаниите, които търгуват с горива, които ще обиден главно по-малките играчи и ще лимитират конкуренцията.
Проектът трябваше да се преглежда в четвъртък в комисията по енергетика, само че дневният й ред е бил изменен.

Отрицателно от министерствата

" Предвидените условия в законопроекта ще лимитират кръга от лицата търгуващи с горива, като това ограничаване може да докара до централизация на бизнеса и недопускане до пазара на горива на дребни и междинни предприятия, което не е в сходство с европейския принцип за конкурентоспособност " мисли първо за дребните ", е заключението в мнението на Министерството на финансите. Освен него още три ведомства са дали мнения за плана - на стопанската система (в плана то е посочено като контролиращо регистрацията на компаниите от сектора), на енергетиката и на земеделието.

Новият законопроект ще се отрази директно и на земеделските стопани. От министерството на земеделието напомнят, че са вменени съответни и несъобразени със статута на земеделските стопани отговорности и условия, създаващи спомагателна регулаторна и финансова тежест за тях.

Министерство на стопанската система поддържа предприемането на ограничения в битката със сивата стопанска система, само че счита, че поради множеството наранени субекти следва да се организира необятно публично разискване. От ведомството обръщат внимание и на обстоятелството, че ще е нужен забележителен административен потенциал и запас за обезпечаването на активността на новия закон. Единствено Министерство на енергетиката няма бележки и оферти по законопроекта.

Отрицателно и от бизнеса

" Членовете на асоциацията ( Българска петролна и газова асоциация - бел. ред.) желаят посредством административно контролиране да прекроят пазара на горива в интерес на фирмените си ползи, като изхвърлят от него стотици дребни и междинни компании. Не може отраслов закон да се внася от група компании с оглед техните ползи ", пишат от Асоциацията на търговците на горива.

През миналата седмица против закона се разгласи и Асоциацията на производителите, разпространителите и потребителите на бутилиран пропан-бутан. По думите на ръководителя й Георги Палпурин над 100 хиляди семейства и над 80% от ресторантьорския бизнес ще бъдат наранени от новия проектозакон. Според него 95% от фирмите на пазара с бутилиран пропан-бутан в България ще би трябвало да преустановят активността си, в случай че бъдат признати готвените промени в нормативната база. В момента по данни на асоциацията в България има 67 обекта, благосъстоятелност на 54 компании, от които може да се цялостни и доставя бутилиран газ.
Палпурин добави още, че когато газта за битовите потребности нарастне, ще нарастнат всички други артикули и услуги.

В декларация на Земеделската общественост пък се упорства земеделските производители да бъдат изключени от обсега на по този начин оферти законопроект. Част от претекстовете са, че той е в несъгласие с останалата част от законодателството, уреждащо режима на вписване и отчитане на потребяваните от земеделските производители горива. Голяма част от проблемите за земеделците ще дойдат от премахването на така наречен преносими бензиностанции, като търговията на дребно ще би трябвало да се прави единствено на обекти, които са трайно прикрепени към неподвижен парцел. Това на собствен ред допуска, че те или ще би трябвало да си построят бензиностанции, или да зареждат от такива. " Движението на извънгабаритната селскостопанска техника би основало безпорядък в трафика по републиканската пътна мрежа ", написа в декларацията. Създава се непостижима финансова тежест за земеделците и така нататък

От Асоциацията на индустриалния капитал в България също заемат позицията, че се вкарват голям брой нови тежести за бизнеса, които могат да нанесат непоправими вреди на българската стопанска система като цяло. Какво има в противоречивия закон

Законът за административното контролиране на икономическите действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис, както се назовава планът, планува компаниите, които търгуват, складират или транспортират горива, да минат на регистрационен режим към Министерството на стопанската система. За да влязат в регистъра, те ще би трябвало да отговорят на условия за висок уставен капитал (между 20 хиляди лева за търговци на дребно до 3 млн. лева за притежатели на данъчен склад) и да дават немалки банкови гаранции. Управителите им ще би трябвало да дават отговор на избран учебен и трудов ценз.
Проектът беше входиран в Народното събрание с поддръжката на депутати от всички парламентарно показани партии, като основна фигура измежду вносителите е Емил Димитров-Ревизоро от " Обединени патриоти ". Преди седмица текстовете бяха признати на първо четене от ръководената от Димитров парламентарна комисията за наблюдаване на приходните организации и битка със сивата стопанска система. Това стана на невиждано закрито съвещание. Комисията обаче е водеща по този план.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР