Председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев прогнозира,

Председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев прогнозира, ...

Заради тол таксата бензинът можело да поскъпне с 3-4 ст..Председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев прогнозира, че вероятно още от края на август заради тол таксите горивата ще поскъпнат средно с 3 - 4 стотинки на литър, съобщи БТА.

Тол системата за тежкотоварните автомобили ще бъде въведена в средата на август. Терзиев участва в конференцията на асоциацията.

Живодар Терзиев каза в отговор на въпрос, че не очаква поскъпване на горивата през летния сезон, а дори се надява до края на май и през юни да има "успокоение, а защо не и намаление, каквото видяхме миналия октомври и ноември".

Последните две - три години няма тенденция на летни поскъпвания на горивата, изтъкна Терзиев и напомни, че няколко пъти през годините е имало дори намаления през август. Това е така, защото ако няма световно повишаване на цената и обективни причини за това, август е доста по-слаб, което предполага борба за всеки клиент, дори и намаление на цените при нормални и равни останали условия, допълни той.

Тихомир Безлов, старши изследовател в Центъра за изследване на демокрацията, който също участва във форума, каза пред журналисти, че има различни оценки на дела на сивия сектор при петролния пазар, които започват от 14 - 15 на сто и стигат до 30 на сто или 600 - 700 млн. лв. ДДС и акцизи.

По думите на Безлов големият проблем за този сектор, е че той няма собствени оценки за това колко е голям "сивият" пазар на петролни продукти.

Източник: dnevnik.bg