Председателят на Българската агенция по безопасност на храните инж. Дамян

...
Председателят на Българската агенция по безопасност на храните инж. Дамян
Коментари Харесай

Шефът на агенцията по храните е готов с оставка заради протеста в районите с чума по животните

Председателят на Българската организация по сигурност на храните инж. Дамян Илиев разгласи, че е подготвен да подаде оставка, в случай че земеделският министър Румен Порожанов му я изиска. Поводът - митинга против евтаназията на кози и овци поради чумата. В събота Порожанов бе в региона на Ямбол, след което разгласи, че хората не са били осведомени добре, само че след срещата с него са разбрали какъв брой огромен е рискът.

Днес Илиев сподели, че може и да пропуски в информацията, само че организацията работи съгласно европейските правила. Той разгласи, че са правени по две проби и в случаите, където се потвърди чума, би трябвало да има незабавна евтаназия и прекъсване на придвижването на животни и продукция. При отсрочване на ограниченията, рискът за разпространение на болестта става по-голям.

Според инж. Илиев в случай че болестта не бъде овладяна или се постави неразрешената жива ваксина, ще има стопански наказания за цялата страна от Европейска комисия и те ще траят две години, т.е. износът на млечни артикули няма да е позволен. Сега глобите щели да са единствено за инфектираните региони в Ямболско и Бургаско и щели да продължат шест месеца.

От БАБХ оповестиха, че има няколко случаи на опити за придвижване на заболели животни, което е съществено нарушаване.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР