Председателят на Асоциацията на разработчиците на местни софтуерни продукти Наталия

...
Председателят на Асоциацията на разработчиците на местни софтуерни продукти Наталия
Коментари Харесай

Отменят Русия с един бутон: Западът започна тотална цифрова война

Председателят на Асоциацията на разработчиците на локални софтуерни артикули Наталия Касперская съобщи, че в подтекста на кибервойна с Русия Западът може елементарно да изключи всички смарт телефони. Очевидно това важи и за компютрите, както и като цяло за всевъзможни джаджи, подвластни от непозната цифрова инфраструктура. Това в действителност ли е опасност за нас и по какъв начин да се предпазим?

Заплахи от нов тип

Всъщност, признание ли е за нас, че Западът може да натисне цифровия червен бутон като наказания? Сигурни сме, че болшинството руснаци ще кажат „ не “.

Факт е, че цифровата война с Русия продължава от години. И даже сме привикнали. Но какво да кажем за цялостното затваряне на всичко и всички в Русия? Защо това не се случва? Нека не се самозалъгваме - случва се и още по какъв начин.

От февруари 2022 година, когато Русия стартира специфична военна интервенция (СВО) в Украйна, цифровите наказания се ускоряват съвсем всеки ден. Но в действителност това се случва от 2014 година, когато се състоя обединяването на Крим с Русия.

Още тогава доста специалисти говореха в духа, че един ден точката без връщане ще бъде премината в цифровите наказания и огромните ИТ корпорации уверено ще изберат политика, загърбвайки личните си финансови ползи и облаги от работа на съветския пазар. Делът е дребен. Русия не е Китай.

Известният ИТ експерт Наталия Касперская не изрази подозрения в това. В изявление за " Звезда " тя сподели:

" Могат да ни изключат освен iPhone, могат да изключат всичко, което работи на Android. Всички смарт телефони на територията на Руската федерация хипотетично могат да бъдат изключени. Това е една от тези закани, за които приказваме, това е просто кибер война. "

Тя също по този начин напълно вярно означи, че единственият противоотрова тук може да бъде заместването на вноса. Това е правилно.

Но в случай че още през 2014 година беше явно за всички, че е време да се направи нещо, тогава за какво не беше направено нищо? Това е въпрос за стратегии за заменяне на вноса, следени от Министерството на индустрията и търговията.

В момента нямаме личен смарт телефон и пълноценна операционна система за него. Като цяло няма лично " желязо ". Разбира се, има процесори " Елбрус ", които са напълно проектирани в Русия и, апропо, демонстрират положителни резултати - много конкурентни, само че нищо повече.



Наталия Касперская, фото: Пелагия Тихонова, АГН " Москва "

Единственият проблем е, че в нашата страна няма индустриални мощности, които да ни разрешават да сглобяваме такива процесори по съответния механически развой. Следователно сглобяването на " Елбрус " (както и други локални процесори) се прави от световноизвестния тайвански цех TSMC. Този, на който се сглобяват чипове за AMD или Apple. Но повече за това по-долу.

Минава се през банките

През март американският хостинг снабдител DigiCert отдръпна документите за сигурност от уебсайтовете на Централната банка на Русия, ВТБ, Совкомбанк и Промсвязбанк. Става дума за по този начин наречените SSL-сертификати, които подсигуряват сигурността на уеб страниците и сигурността на персоналните данни.

SSL документите са тип дигитален автограф за достоверността на уеб страницата и с изключение на всичко друго криптират обмена на данни сред потребителите и уеб страницата. Без документ, уеб сайтът също губи класиране и излиза от първата страница с резултати от търсенето, защото търсачките избират сертифицирани уеб сайтове.

Тоест, отнемането на документа слага уеб страницата в сан на обезсърчителен, което също може да докара до разнообразни компликации при взаимоотношение с други уеб сайтове.

Например, откакто документът беше анулиран от ВТБ, беше невероятно да се правят транзакции на уеб страницата на банката заради неточности.

Руските банки позволиха ли тези проблеми? Преценете сами. Още на 1 март ВТБ закупи нов документ за своя уеб страница от белгийската компания GlobalSign. На 2 март Централната банка получи документ от същата компания. Смениха шилото със сапун, защото документите си останаха непознати.

Според Интернет техническия център (ТЦИ), представен от РБК, през март почти 80% от уеб страниците в зоната " ru " са имали документ от американската компания LetsEncrypt. Приблизително сходна е обстановката в домейните " su " и " rf ".

Но дали американските документи са били всеобщо оттеглени, да вземем за пример от уеб страниците на съветски държавни организации? Не. В уеб страниците на " пропагандните " малките екрани? Също по този начин не.

Тоест не можем да кажем, че Съединените щати са почнали да изключват рунета. По-скоро го вършат лека-полека, скрито. И успеваемостта е съмнителна - новите документи са евтини и се оферират по целия свят.

Освен това ТЦИ направи нужните изводи и още през юли и пусна бета версия на центъра за издаване на съветски документи. И в този момент въпросът с изгонването им е най-малко отчасти решен.

И, несъмнено, известните цифрови пазари - GooglePlay, AppStore, SonyPlaystation store и редица други блокираха заплащането с карти на банки, попаднали под наказания.

Тук би трябвало да се каже и за блокирането в магазините за приложения на стратегии за онлайн банкиране на огромни кредитни организации в Русия. И по този начин, приложението Сбербанк Онлайн преди този момент беше отстранено от GooglePlay, а ВТБ предизвести още през март, че приложението й може да бъде деактивирано на платформата iOS.

Тоест, в действителност Съединени американски щати натиснаха условно копче и се пробваха да ударят по-болезнено съветския банков бранш.

ВИДЕО: https://vk.com/video-75679763_456262535

Удар върху микроелектрониката

Говорейки съответно за глобите от страна на тайванците, скоростта на въвеждането им е удивителна. Още на 27 февруари, т.е. единствено три дни след началото на CBO, TSMC спря доставката и производството на процесори Елбрус. Това се случи, тъй като американските управляващи желаеха това от TSMC.

„ Елбрусите “ в този момент се доставят в Русия, да вземем за пример, със сървъри, които съхраняват бази данни на Министерството на вътрешните работи, бази данни на съветски паспорти и други държавни и правоприлагащи органи.

Системата за надзор на придвижването на съветските железници също беше напълно трансферирана на Елбрус. Оказва се, че Съединените щати с едно натискане на писалката ще ни обесят с най-важните държавни центрове за данни, отбранителната промишленост и специфичните служби. Това беше задачата.

И в случай че вземем поради, че в Русия няма и през идващите години няма да има нито едно дружество, което да може да се оправи с монтажа на чипове по 28-нанометров софтуерен развой, тогава нашата отбранителна промишленост, общественият бранш и сериозната инфраструктурата ще би трябвало да се измъкнат.

Например МЦСТ (разработчикът на Елбрус) към този момент договаря със завода в Зеленоград Микрон за прекачване на производството на чипове от Тайван в региона на Москва.

Това дружество обаче не може да създава процесори, употребявайки софтуерен развой, по-висок от 90 нанометра. Това значи, че ще бъдем принудени да се откажем от чиповете Елбрус-8СВ, които са точно 28-нанометрови.

Пак се оказа, че Съединени американски щати условно са натиснали бутона и са ощетили Русия.

Добавете тук възбраната за доставка на американски процесори AMD и Intel в Русия и картината ще се сглоби.

ВИДЕО: https://vk.com/video-75679763_456260176

Смартфоните се трансформират в тухли

Но какво да кажем за главната опасност, която директно визира съвсем всеки гражданин на Русия? Могат ли Съединените щати в действителност да изключат нашите смарт телефони и други джаджи за една нощ?

За да отговорите на този въпрос, би трябвало да извършите малко отклоняване в предишното и по-късно да погледнете сегашното от малко по-различен ъгъл.

Всички знаем чудесно кой е Едуард Сноудън. Изминаха повече от девет години от разтърсващото света разобличаване на тайната американска стратегия за наблюдаване PRISM.

И доста хора към този момент знаят (а в случай че не знаят, ще ви напомним), че най-мащабното следене в историята както на жители на Съединени американски щати, по този начин и на ръководители на обособени страни, е осъществено посредством задни малки врати, умишлено зашити в операционните системи от разработчици.

Задната врата е накърнимост в програмния код, която разрешава на трети страни да обхванат в операционната система. Най-често това е резултат от неточност, позволена от разработчиците. Доказано е, че задните порти участват на устройства с Android и iOS, както и на MacOS и Windows.

" Проблемът с тези задни порти е, че те в никакъв случай не са предопределени единствено за един човек ", сподели предходната година Павел Дуров.

" Всеки може да ги употребява. Така че, в случай че Агенцията за национална сигурност на Съединени американски щати може да хакне телефон с iOS или Android, всяка друга организация, която открие задни порти, може да направи същото ", съобщи той.

Дуров твърди, че Гугъл и Apple маскират задните порти като по този начин наречените неточности в сигурността. Какво има поради с това? Не е неточност в нормалния смисъл на думата, когато консуматор срещне проблеми при потреблението на смарт телефон или компютър.

Не, такава неточност не се вижда, тя просто разрешава да вземем за пример да отидете (дори във фонов режим) на сървъра на заинтригуваното лице, което по-късно в действителност може да прави каквото си изиска с вашата джаджа.

Може би най-пикантната характерност на задните порти е, че потреблението им прави излишно, да вземем за пример, прихващането и дешифрирането на криптирани от край до край известия, изпратени посредством WhatsApp или други месинджъри.

В края на краищата можете да получите достъп до тях даже преди да са криптирани непосредствено на устройството. Следователно задната врата е в пъти по-ефективна и по-бърза. Освен всичко друго, една задна врата може да удари доста цели едновременно, вместо да работи върху всяка от тях поотделно.

С помощта на дребна цифрова врата, деликатно оставена от разработчиците на Apple или Гугъл в операционната система на вашата прибавка, можете отдалечено да включите микрофона, да изключите геолокацията или интернет, да рестартирате устройството или просто да го изключите. Значи имаш тухла.

Това не ни ли припомня за мигновения нулев ден, който американците могат да ни уредят? Съвсем.

" Струва ми се, че през днешния ден - хипотетично, несъмнено - всичко може да се изключи. Но това може да стане единствено при положение на пълномащабна война, мисля, че работата на смарт телефоните в този миг въобще няма да ни тормози ", сподели Елдар Муртазин, водещ анализатор в Mobile Research Group, специалист по компютърна сигурност, в изявление за Царьград.

Мащабът на такова прекъсване може да бъде пагубен. Ще спре ли притурката да работи по принцип?

" Да, ще бъде блокирана, ще се трансформира в тухла, ще загубите данните си, няма да можете да вършиме нищо с него. Същото важи за компютрите, самолетите, същото важи даже за западните трактори ", продължи Муртазин.

И най-после, явно е, че нямаме вярно схващане какво съставляват нашите смарт телефони и компютри. Всъщност, откакто сме ги купили, ние не ги притежаваме, а ги наемаме. С всички задни малки врати, зашити в тях, рекламни артикули, принадлежности за въздействие върху нас и стимулиране на потребителската ни интензивност.

Вие не контролирате вашето устройство, вие в действителност го купувате, като се има поради в остарялата парадигма, че сте купили инструмента с вашите пари ", споделя Муртазин.

" Но в парадигмата на производителя вие сте го наели и той има право да се разпорежда с това, което е в паметта на вашето устройство ", твърди той.

" В лицензионните съглашения се споделя, че производителят в някои случаи си резервира правото да въздейства върху това, което е във вашия телефон. И под това определение всичко пасва ", заключи специалистът.



Фото Ground Picture/shutterstock.com

Какво от това?

Така че ще има ли тотално затваряне на Русия посредством прекъсване от задокеана? Да и не. Да, тъй като към този момент се ползва, и то освен в най-тесния смисъл – посредством преобразяване на джаджи в тухли. Става последователно и систематично.

На образеца на банките видяхме отнемането на документи. Например с " желязо " - забрани за доставки и прекъсване на производството.

Западът няма да изключи нищо за една нощ, само че разполагайки с всички принадлежности, той може да натрупа напън. Винаги има място за крачка напред и тип сопа за наказване на несъгласието. Тук не одобряваме случаи на директна война, защото в такава обстановка всичко е допустимо едновременно.

В същото време най-обидно е степента на нашата взаимозависимост от западните технологии. В Съединени американски щати има един тип консенсус сред потреблението на това предимство в интерес на разузнаването, службите и армията и превръщането на износа на технологии във финансова изгода.

Русия не е доста огромен пазар. Нищо не може да се съпостави с китайския. Въпреки това приходите на Гугъл в Русия за 2020 година съгласно Асоциацията на информационните организации на Русия (АКАР) възлизат на 60 милиарда рубли. Също по този начин много прилични.

Поради всички тези аргументи в този момент, за жалост, сме изложени. Засега няма къде да се създават високотехнологични процесори, към този момент няма аналогови процесори на AMD, към този момент няма смартфон-аналог на Apple и лични си, точно лични операционни системи без задните порти от Агенцията за национална сигурност (NSA). ) на Съединените щати.

Западът, воден от желанието да има козове в ръкава, както и да извлече някаква облага у нас, към момента не е стигнал до прекаленост.

Много специалисти споделят, че няма да стане. Но е по-добре да се подготвите за най-лошото, тъй като в случай че стигнете до прекаленост, тогава ще бъде мъчно да потърсите сметка на оптимистите. Смартфоните не работят.

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР