Председателят на Апелативен съд-Бургас Деница Вълкова излезе с официална позиция

...
Председателят на Апелативен съд-Бургас Деница Вълкова излезе с официална позиция
Коментари Харесай

От Апелативен съд-Бургас с позиция за скандала със семинарите

Председателят на Апелативен съд-Бургас Деница Вълкова излезе с публична позиция във връзка информацията, че юристи на Либия ще инструктират на безвъзмезден семинар българските съдии от Апелативен съд – Бургас по какъв начин се правоприлага по морски правосъдни каузи.

Публикуваме цялостния текст на писмото й без редакторска интервенция:

ДО
ИВАЙЛО КРАЧУНОВ УПРАВИТЕЛ И СОБСТВЕНИК НА ИА БЛИЦ ЕООД
ПРАВО НА ОТГОВОР
ОТ
ДЕНИЦА ВЪЛКОВА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА АПЕЛАТИВЕН СЪД - БУРГАС

Относно: https://blitz.bg/obshtestvo/advokati-na-libiya-styagat-bezplaten-seminar-za-blgarski-sdii_news683145.html

В оповестен на 3 юли 2019 година неизвестен материал в уеб страницата „ Блиц " под заглавие „ Назрява огромен скандал! Адвокати на Либия стягат безвъзмезден семинар за български съдии! " се вършат извънредно неточни внушения за застрашаване независимостта на българския съд по проблеми с интернационален темперамент, чието решение занапред следва от органи на правосъдната власт в Апелативен регион - Бургас. В същия текст с изключение на моето име е посочено и името на почитан сътрудник, без той да има отношение към описаното в материала събитие. Подчертавам, че текстът не е подписан от съответен публицист, което навежда на извод, че задачите му са разнообразни от посочените в портфолиото на уеб страницата правила на безпристрастност и обективност на информациите. Наложително е да бъдат изложени обяснения по отношение на посочените в публикацията обстоятелства.

Семинарът е по тематика, която е извънредно значима за района. Прави са за повторно в страната, откакто през месец март 2019 година е извършен при голям интерес за адвокати и магистрати в Апелативен регион - Варна. Постъплението от каузи в двата апелативни региона, свързани с морското право, предпоставя интереса на необятен набор от практикуващи адвокати. Практиката на образованията на юристите разрешава лектори да бъдат прависти от всяко едно съсловие. Много от преподавателите на сходни семинари и образования - професори и доценти са практикуващи юристи и е обикновено да имат висящи каузи, както и да вземат участие в сходни конгреси, където се преглеждат кардинални въпроси и теоретични постановки, а не съответни проблеми.
Забраните в член 212 и член 213 от Закона за правосъдната власт за разискване на висящите каузи, са задоволителна гаранция, че на семинара няма да бъдат коментирани съответни проблеми.

В случая експертите споделят знанията си pro bono, а останалите разноски са за сметка на уредниците от Държавно дружество "Пристанищна инфраструктура " и Българска морска камара.
Всякакви други изказвания за финансиране на събитието и опити за въздействие върху съда са безпочвени, неаргументирани и злонамерени.

Като ръководител на български орган на правосъдна власт не бих оставила без реакция сходен опит за уронване името на съда, който съставлявам и на магистратите, с неточни тези, обвързващи въпроси от народен интерес с практическо образование на адвокати, проведено от юридически лица с транспарантно финансиране, включително и държавно дружество.
Считам, че сходни „ журналистически материали " могат да доведат освен до накърняване на репутацията на българския съд, само че и до разколебаване на доверието на жителите в институциите.

Настоявам за навреме издание правото на отговор, с цел да имат опция читателите Ви да създадат осведомен избор при съществуване на гледната точка на засегнатата от Вас страна!

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР