Председателят на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Сотир Цацаров е обявил пред

...
Председателят на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Сотир Цацаров е обявил пред
Коментари Харесай

Евтин политически пиар. Цацаров твърди, че е обявил оставка преди да загуби достъпа си до тайни

Председателят на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Сотир Цацаров е оповестил пред водачи на парламентарни сили и президента Румен Радев желанието си да подаде оставка дни преди ДАНС да отнеме достъпа му до класифицирана информация. Това съобщи самият Цацаров по време на свое чуване пред парламентарната комисия по предварителна защита и противопоставяне на корупцията в четвъртък.

Той дефинира като "евтин политически пиар " обществено, че шефът на КПКОНПИ е оповестил, че освобождава поста си тъкмо в деня преди да загуби секретния си достъп, тъй като е получил изпреварваща информация от службите.

на 13 януари, а ден по-късно Петков заяви пред медиите, че някогашният основен прокурор е останал без достъп до класифицирана информация, тъй като.

От своя страна ръководителят на КПКОНПИ съобщи в своя публична позиция, че това не е дава отговор на истината, а ДАНС е лишила секретния му достъп под напън от ръководещите, ползвайки за предлог присъединяване му в скандалния случай,.

"Мен ме изненада, че в петък сутринта ДАНС е трябвало да уведомят господин Цацаров в 9.00 ч., а той в четвъртък си подава оставката, без да споделя какви са аргументите. Беше много огромно съвпадане. Отнякъде този човек може би е имал информация. Откъде, не мога да кажа и не желая да злоупотребявам ", разяснява пред бТВ министър-председателят на 16 януари.

Два дни по-късно Петков добави пред Нова телевизия: "Вярвам, че службите за сигурност работят професионално, само че или той е имал отнякъде тази информация, или е необикновено съвпадане на обстоятелствата, че тъкмо в деня преди да му се отнеме допускът, той приказва за оставката си. Надявам се, че в случай че е имал такава информация, то тя не е изтекла от службите за сигурност. "

"Това, което бе обяснено на обществото [...] в действителност бе, че съм подал оставка, тъй като съм схванал за позволява. Твърдя противоположното ", отговори му задочно Цацаров по време на чуването си в Народното събрание в четвъртък.

Той посочи, че 15 дни преди за първи път да разкрие обществено пред в. "24 часа ", че има намерение да подаде оставка, е уведомил за това свое желание "лидерите на главните парламентарни сили ". Пет дни по-късно е уведомил за решението си и президента Румен Радев, стана ясно от думите на Цацаров.

Той твърди, че след тези диалози двама сътрудници на ДАНС са провели с него сказка като са го уведомили, че тя е в границите на процедура по отнемането на достъпа му до класифицирана информация. От въпросите, които сътрудниците са му задавали пък, Цацаров се досетил, че основанието за провеждането на тази процедура е казусът, станал прочут като "ЦУМ-гейт ".

Става въпрос за извършената през 2017 година среща с издателя на в. "Сега " Сашо Дончев в офиса на предприемача и тогавашен функционер на Българска социалистическа партия Георги Гергов. По това време Цацаров беше основен прокурор. Дончев твърдеше, че е застрашен, а Цацаров отговори, че е имало опит да му бъде извършен напън от издателя. Висшият правосъден съвет (ВСС) пък по този начин и не обясни какво тъкмо се е случило по време на срещата.

Шефът на КПКОНПИ в оставка повтори пред депутатите в четвъртък изказванието си, че отнемането на секретния му достъп в действителност е станало "по директно гледище " на ръководещите с уточнението, че приказва за премиера Кирил Петков и вътрешния министър Бойко Рашков.

Добави и, че има съображение да допуска, че точно Рашков е създател на сигнала до ДАНС, по който е почнала процедурата по лишаване на достъпа му до секрети. По този мотив Цацаров съобщи, че ще апелира това решение на ДАНС и, в случай че достъпът му бъде възобновен, "с господин Рашков ще се срещнем на друго място ". Той въпреки всичко посочи, че в случай че не се окаже прав за това, че вътрешният министър е подал въпросния сигнал, ще му сервира обществено опрощение.

След въпрос от ГЕРБ някогашният основен прокурор удостовери, че в КПКОНПИ тече инспекция на имущественото положение на Рашков, защото в декларациите му са били открити пропуски, свързани с банкови влогове и добити парцели.

Цацаров заключи, че да се твърди, че е подал оставка, тъй като е получил изпреварваща информация за отнемането на секретния му допуск е "евтин политически пиар, какъвто на ниска цена политически пиар е и отнемането на позволява ".

В отговор на въпрос какви са претекстовете му да напусне управителния пост в КПКОНПИ той уточни политическите рецензии по негов адрес.

"Всички извършения върху моето име ми идват допълнително. […] Aко аз съм една от аргументите нещата да не вървят, а корупцията да цъфти, добре, депозирам оставка ", съобщи Цацаров, представен от "Дневник ", и добави: "Искам по-нормален живот в персонален и професионален проект. "
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР