Председателят на Агенцията за ядрено регулиране – ст. н.с. д-р

...
Председателят на Агенцията за ядрено регулиране – ст. н.с. д-р
Коментари Харесай

Ръководството на АЯР посети площадка „Радиана“ край Козлодуй /снимки/

Председателят на Агенцията за нуклеарно контролиране – ст. н.с. доктор Лъчезар Костов дружно със зам.-председателя Борислав Станимиров и специалисти от Агенцията посетиха площадка „ Радиана “ на 17 октомври 2019 година Те бяха осведомени с хода на строителството на Национално вместилище за ниско- и средноактивни радиоактивни боклуци (НХ РАО).
Изпълнителният шеф на Директива за птиците РАО – Дилян Петров, и Ира Стефанова – основен инженер на профилираното отделение, отговорно за хранилището, демонстрираха главните детайли на бъдещото оборудване и осведомиха за настоящия статус на построяването. Ръководството на нуклеарния регулатор директно следи действия и беше осведомено, че е пред довеждане докрай първият стадий – до кота 51.5, на льосоциментовата възглавница, която е една от главните инженерни бариери против разпространяването на радионуклиди в околната среда.
Строителството на НХ РАО стартира доскоро повече от две години и се извършва съгласно утвърждения механически план, който е създаден въз основата на водещия международен опит в построяването на сходни уреди. Хранилището ще бъде ситуирано в двукилометровата зона с следен достъп на АЕЦ „ Козлодуй “. Финансирането на първия стадий от НХ РАО се реализира с безплатна помощ на Международен фонд „ Козлодуй “, който се управлява от Европейската банка за възобновяване и развиване. Очаква се първият стадий да бъде завършен през 2021 година.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР