Председателят на АБВ Румен Петков призова за политически преговори на

...
Председателят на АБВ Румен Петков призова за политически преговори на
Коментари Харесай

Румен Петков иска Македония да спре с посегателството над българската история

Председателят на АБВ Румен Петков прикани за политически договаряния на най- високо равнище, с цел да се съобщи институционално, че непризнаването на българското присъединяване в Илинденско-Преображенското въстание е посягане върху нашата история и в средносрочна вероятност е причина за териториални искания.

Според него продължаващото неглижиране на българската история от страна на Македония ще даде цялостни учредения на страната ни да сложи под въпрос преговорния развой за приемането на Македония в Европейския съюз и
НАТО.

„ Посланикът на Македония у нас би трябвало неотложно да бъде привикан в Министерството на външните работи и да му се съобщи, че се нарушава контракта за междусъседство “, добави той.

Петков напомни, че по време на тържествата за Илинден предходната година единствен АБВ сигнализира, че премиерът и ръководителят на Народното събрание на Македония са постъпили " цинично по отношение на историята на България ". „ За
тях няма Илинденско-Преображенско въстание, а единствено Илинденско, в което са взели участие македонци, турци, гърци, албанци, власи. Но не и българи. Тогава всички политически партии и държавни институции си замълчаха “.

Румен Петков уточни, че съставът на мултидисциплинарната комисия по контракта за добросъседство с Македония би трябвало да бъде заменен с хора, които имат обективно отношение към историята, патриоти, хора, които ще се борят за българския народен интерес.

„ Ние от АБВ твърдим, че е извънредно груба неточност че България не се включи в диалозите с Македония за името на страната, диалозите останаха само сред Гърция и Македония. Когато излезе вторият вид - със Северна Македония, ние предупредихме, че това е причина за посягане против нашата история и бъдещи териториални искания “, сподели още той. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР