Председателят на 47-ото НС Никола Минчев не помни дали е

...
Председателят на 47-ото НС Никола Минчев не помни дали е
Коментари Харесай

Глоба за парламента заради решетките

Председателят на 47-ото Народно събрание Никола Минчев не помни дали е подписвал за монтажа
Спешна инспекция от министерството на културата приключи с акт за административно нарушаване

Решетките на Народното събрание били концепция на НСО

Инспекторатът на Министерство на културата санкции Народното събрание поради решетките от вътрешните страни на централния вход. Това заяви от парламентарната естрада депутатът от ГЕРБ Любен Дилов-син и напомни, че постройката е монумент на културата от национално значение. От администрацията на Народното събрание по-рано прецизираха, че решетките били инсталирани още през предишния уикенд. Охранителните порти били същите като на Партийния дом, само че както тогава, по този начин и в този момент, монтажът бил утвърден от министерството на културата, защото и двете здания се водят монументи на културата.

От уеб страницата на културното министерство обаче излиза наяве, че в четвъртък инспектори от Главна дирекция “Инспекторат за запазване на културното наследство” на Министерството на културата са направили незабавна инспекция по отношение на информациите за осъществена нерегламентирана интервенция по постройката на Народното събрание. Съставени са констативен протокол и насилствена административна мярка за унищожаване на нерегламентираните монтажни действия по интериора на постройката на Народното събрание. За нарушаването ще бъде формиран и aкт за административно нарушаване по Закона за културното завещание. с насилствена мярка за нерегламентирано осъществена интервенция по постройката на Народното събрание.

На фона на абсурда с металните решетки, ръководителят на Народното събрание Никола Минчев не помни да е подписвал позволение за монтиране на решетките в Народното събрание. Така се оправда самият той пред публицисти откакто тематиката за стоманените вътрешни порти се трансформира в мотив за скандал сред ръководещи и съпротива. Минчев изясни, че огражденията са инсталирани по искане на НСО “във връзка с януарските събития, когато имаше пробив в сигурността”. Тогава, при митинг на “Възраждане”, имаше напрежение тъкмо пред парадния вход на Народното събрание.

“Труд” потърси управлението на НСО за коментар, само че от там ни бе отговорено, че рекомендацията да се подсилят с спомагателни охранителни уреди постройките от стратегическа сигурност като тази на Народното събрание е най-малко от 2019 година. “Техническите параметри и монтирането не са изпъление на НСО”, дадоха отговор от Националната работа за защита.

“Властта инсталира железни решетки за пръв път в 137-годишната история на тази постройка на Народното събрание.

Причината е предстоящата “бурна национална радост” от оповестените ограничения на държавното управление за нарастване на инфлацията”, уточни зам.-председателят на енергийната комисия Делян Добрев (ГЕРБ).

На въпрос от кореспонденти дали е разписал разрешението за монтажа, шефът на Народното събрание Никола Минчев обаче съобщи: “Не си припомням да съм подписал, само че ще погледна, с цел да ви уверя дали съм тъкмо аз.” Но означи, че са спазени процедурите за запазване на Народното събрание като монумент на културата. “Решетките ще се употребяват при нужда”, сподели Минчев. А дали ще бъдат демонтирани, може да се разяснява на Председателски съвет. Председателят на 46-ото Народно събрание Ива Митева уточни, че самото слагане на решетките е трябвало да се разиска авансово.

Председателят на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева съпостави металните порти със затвор.

Позиция
„ Възраждане “: Позор и позор!
Властта демонстрира боязън и пренебрежение към народа

Елена Гунчева, “Възраждане”

Позорно е парламентаризмът да бъде ограден с железни решетки, Народното събрание (НС) да бъде непрекъснато оградено с железни преграждения. Това съобщи от парламентарната естрада в декларация от името на ПГ на “Възраждане” депутатът Елена Гунчева.

“Страхът на ръководещите от хората, единствено месеци след избирането им във властта, минава в нелогични и позорни дейности, които демонстрират само неустановеност и предпочитание за конфронтация”, уточни Гунчева. И добави: “Срамно е народните представители да се опасяват от народа си”.

Елена Гунчева напомни, че постройката на националното заседание е исторически, културен и архитектурен монумент от национално значение. “Никой ръководител на Народното събрание не си е разрешавал да постави решетки на сградата-символ на парламентаризма и демокрацията”, сподели още тя. “Поставянето им демонстрира боязън и пренебрежение към народа, който е избрал всички нас”, съобщи Елена Гунчева.

В декларацията на “Възраждане” се споделя още, че слагането на железни решетки на формалния вход на Народното събрание е провокирало и остри отрицателни реакции измежду хората, българските общественици и политици. “Недопустимо е сходно еднолично решение да бъде опасност за публичния ред, се споделя в декларацията на политическата сила”, сподели Гунчева.

От “Възраждане” упорстват неотложно да бъдат отстранени решетките и основателят за тях да се извини на депутатите и българския народ.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР