Председателят на 16-а Районна избирателна комисия (РИК) - Пловдив Илиан

...
Председателят на 16-а Районна избирателна комисия (РИК) - Пловдив Илиан
Коментари Харесай

Петима от ЕС се регистрираха в Пловдив за изборите

Председателят на 16-а Районна изборна комисия (РИК) - Пловдив Илиан Иванов е на 42 година Завършил е юридически факултет на ПУ „ Паисий Хилендарски “, специализирал е право на Европейския съюз в Испания. След дипломирането е работил като юрист на свободна процедура и по-късно - като правист в Областната администрация.

От 2011 година оглавява дирекция „ Правно-нормативно обслужване “ в Община Пловдив. Преподава право в ПУ „ П. Хилендарски “. За пети път взе участие в провеждането на избори в Пловдив.

- Г-н Иванов, по какъв начин ще се гласоподава на 26 май, когато избираме депутати за Европейския парламент?

- Изборният ден ще стартира в 7 часа и ще завърши в 20 часа, в случай че пред вратите на секциите няма гласоподаватели. Бюлетината е интегрална и е за цялата страна. В ЦИК са регистрирани 27 политически партии, обединения и самостоятелни претенденти. Има и квадратче „ Не поддържам никого “. Кандидатите и техните номера са изписани от лявата страна, а отдясно са кръгчетата с преференциите. За пръв път тази година след изменението на Изборния кодекс преференциите получиха нов тип. България има право на 17 членове на Европейския парламент и вместо от 1 до 17, както беше преди, преференциалният избор е номериран от 100 до 117. Тази смяна е призната,

с цел да няма комплициране от рода на 15/15.

Избирателите могат да видят пример на бюлетината в уеб страницата на РИК и на осведомителното табло пред секцията, преди да гласоподават.

- Как се отбелязва вотът?

- Със знаците Х или V. Всеки различен знак прави бюлетината недействителна. Гражданите би трябвало да бъдат доста деликатни, тъй като при гласуването се употребява писалка единствено със наследник цвят. Ако пишете с черна или друга писалка, гласът ви няма да се зачита. Имали сме случаи, когато в някои секционни комисии (СИК) не са ревизирали ​в тъмната стаичка дали писалка е синя и гласоподавателите употребили писалки с черен цвят. Поради това недовиждане или умишлена промяна бюлетините трябваше да бъдат оповестени за невалидни. Ако забележите такава неправда, незабавно уведомете СИК. Бюлетината не се слага в плик, а се сгъва, преди да се пусне в урната. Не забравяйте, че на гърба <210> наложително би трябвало да има два печата. Единият се поставя, преди да влезете в тъмната стаичка, другият - преди да я пуснете в урната.

- В какъв брой секции в Пловдив ще има машини?

- В 148 от общо 464 секции, пет от които са мобилни. Машинното гласоподаване става

с пластична карта, сходна на банкова,

която ще се дава на гласоподавателите от членове на СИК. При слагане на картата на екрана се поява бюлетината. Екранът е с тъчскрийн, който дава опция елементарно да се означи партия, коалиция или самостоятелен претендент и по избор - преференция. Може да се види дали при гласуването не сте позволили неточност, да се върнете обратно и да я поправите. Едва по-късно потвърждавате вота си. Машината издава квитанция, която дружно с пластиката се връща на СИК. Разписките се пускат в обособена кутия. След приключването на изборния ден се прави разпечатка и машината пресмята резултатите.

- На последните избори имаше ли доста искащи да гласоподават машинно?

- Около 80% от гласоподавателите гласоподаваха с хартиена бюлетина, само че и машините тогава бяха по-малко. Секциите с машинно гласоподаване са посочени от ЦИК и са с над 500 гласоподаватели.

- В „ Столипиново “ ще има ли машини?

- Да. На жителите се дава право на избор и те ще вземат решение дали да пуснат хартиена бюлетина, или да гласоподават с машина.

- Какви условия са основани за хора с физически увреждания?

- Който може да се предвижва, ще има право да избере секция на първия етаж, без да показва решение на ТЕЛК. За хора с по-тежки здравословни проблеми са основани пет мобилни секции и те ще гласоподават в домовете си. Само в „ Източен “ нямаше задоволителен брой заявки, само че мобилната секция на „ Тракия “ ще обслужва и този регион. Осигурен е и превоз до секциите и назад.

- Студенти и възпитаници от други градове могат ли да гласоподават в Пловдив?

- Само постоянно образование в Пловдив,

против студентска или ученическа брошура.

Граждани на други страни от Европейския съюз, които желаят да упражнят вота си в нашия град, се вписват в изборния лист, само че единствено в случай че живеят в Пловдив минимум от три месеца и непрекъснато обитават в България. За Пловдив са регистрирани петима такива гласоподаватели. Ако някой е изгубил или развалил персоналната си карта, може да отиде в РУП на Министерство на вътрешните работи, където ще му издадат уверение. До 11 май жителите с друг непрекъснат и сегашен адрес можеха да заявят желанието си да гласоподават по сегашен адрес. Този период изтече и такава опция към този момент няма.

- Има ли риск от фалшификации при преброяването на бюлетините?

- Категорично мога да кажа, че при нас, в 16-а РИК, това не може да се случи. Членовете на СИК идват в РИК с преброени бюлетини и подготвени протоколи. Винаги им подсещаме, че е по-добре да си останат до по-късно в секциите, само че да са точни сметките, да употребяват чернова, преди да изпишат дефинитивно резултатите. Но в някои комисии се получава разминаване. В такива случаи с решение на РИК и в наличието на цялата секционна комисия се отварят чувалите и

се прави наново броене.

В изборните комисии на квотен принцип вземат участие представителите на ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, „ Обединени патриоти “, ВОЛЯ, ББЦ и Реформаторския блок. В състава на 16-а РИК има 19 членове, в СИК-те са по 7 и 9, общо - 4047 души, и всички наложително минават през образование. През целия ден на изборите, в това число и при преброяването на бюлетини, участват бранители на претендентите, интернационалните наблюдаващи, анкетьори, представители на медиите. Няма по какъв начин да се фалшифицират гласове.

- Как и къде членовете на СИК ще носят чувалите с бюлетините и протоколите? Преди време се е случвало да се приберат вкъщи, да си хапнат и да се наспят и едвам по-късно да ги отчетат в РИК.

- Сега това е невероятно да се случи. След привършване на изборния ден пред учебните заведения, където се гласоподава, ще има

рейсове с полицейски конвой

до РИК - 16. Свършва преброяването, представителите на СИК се качват в рейса, вратите се затварят и се изчаква идната секция, до момента в който рейсът се понапълни и тръгне с полицейските коли към РИК. Хората с чувалите влизат незабавно в 3-а палата на Панаира, където към този момент е ситуирана 16-а РИК. Още на входа се раздават номерца, с цел да има ред. Залата е комфортна, има задоволително места за всички и тв приемник, ще работи барче с топли питиета и сандвичи. Номерцата ще се изписват на екран. На първата контрола се ревизира дали този общ брой, който е изписан в секционния протокол, дава отговор на действителния резултат. След това се минава на компютърна обработка, която се прави от държавната компания „ Информационно обслужване “. След доклада чувалите се предават на районните администрации за предпазване.

- Къде хората могат да подадат сигнали, в случай че виждат нещо неправилно?

- В РИК​ - на имейл, персонално и документално. Създадена е група, която наложително ревизира всички сигнали, даже и да ни се виждат неуместни. Имаше случай, когато един жител беше се усъмнил, че от бял бус в изборния ден се прави пропаганда на непознат език. Колегите незабавно отидоха на място,

служителите на реда претърсиха буса,

само че се оказа, че индивидът продавал въглища.

- Някои гласоподаватели преднамерено драскат бюлетините и рисуват по тях. Това " творчество " има ли смисъл за резултата на вота?

- Обикновено се рисуват намръщени личица или знаци, изписват се обидни думи за претенденти, зачертава се цялата бюлетина. Хората мислят, че по този метод демонстрират негативния си избор, само че такива бюлетини се афишират за недействителни. Те си остават в урната и не играят никаква роля при преброяването на гласовете.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР