Председателят и административен ръководител на Апелативен съд – Варна днес

...
Председателят и административен ръководител на Апелативен съд – Варна днес
Коментари Харесай

Ванухи Аракелян от днес е доктор по администрация и управление

 Председателят и административен началник на Апелативен съд – Варна през днешния ден отбрани пред научно жури дисертационния си труд за отсъждане на просветителна и научна степен " лекар “ в професионално направление Администрация и ръководство. Темата е " Проектно-целеви модел на ръководство на орган на правосъдната власт /по образеца на апелативен правосъден регион Варна/, оповестиха от пресслужбата на съда.

  " Исках да слага на научна основа дългогодишния си административен и управнически опит, да прибавя нови познания и да основа един типов модел на ръководство на орган на правосъдната власт “ – по този начин Ванухи Аракелян изяснява решението да отбрани докторска дисертация.

Докторската стратегия " Организация и ръководство отвън сферата на материалното произвеждане “ е във Варненския свободен университет " Черноризец Храбър “. Научни ръководители на Ванухи Аракелян са проф. д.ик.н. Анна Недялкова /Председател на настоятелството на ВСУ/ и проф. доктор Симеон Тасев /преподавател в Юридическия факултет на ВСУ/.

Трудът обобщава 16-годишния управнически опит на докторанта – два мандата като ръководител на Окръжен съд – Варна и втори мандат в Апелативния съд. Кандидатът за докторска степен признава: " Опитът е огромно благосъстояние, само че в тази ситуация беше и огромно тестване за мен – трябваше от дълготраен началник и човек, който всекидневно основава правила – благодарение на интуицията или на постигнатото от сътрудниците - да изведа тази процедура на научна основа “.  

В дисертацията е маркирана насъбраната сериозна процедура в Апелативен съд – Варна в проектно-целевото управление; прегледано е въздействието на факторите от външния и вътрешната среда върху ръководството на правосъдната институция.

Научният труд ще е потребен както за административни ръководители на правосъдни институции, по този начин и за хора отвън правосъдната система, тъй като съчетава голям брой теоретични знания с универсални правила, изведени от практиката. 

В размер от 211 страници е развита тематика, която не е разработвана до момента, освен това с акцент върху спецификите на правосъдната власт. " Имаше и моменти на носталгия, тъй като се връщах в доста персонални мемоари, давах си сметка за научените уроци и оценявах триумфите, които сме реализирали в Районния, Окръжния и Апелативния съд във Варна. Това е и метод всичко стойностно да остане в паметта. Работещите в нашата система не трябва да губят кураж макар компликациите, тъй като проблемите подтикват всеки от нас да изрази себе си по най-хубавия метод “, споделя Ванухи Аракелян.

Именно с новаторските хрумвания в тактиката си за ръководство през април предходната година Аракелян завоюва изключителната поддръжка и утвърждение от Висшия правосъден съвет за втори мандат като ръководител на Апелативния съд. " Убедена съм в правилността на така наречен " споделено ръководство “ – вместо да се спускат заповеди за осъществяване, всеки чиновник да предлага решения, да взе участие в използването им и да е част от общия триумф “, счита госпожа Аракелян.

Интересът към науката у нея не е случаен. Търговският арбитър е дълготраен учител по правни науки и обществена администрация в Икономически университет – Варна и в Свободния университет " Черноризец Храбър “. 

Дисертацията беше високо оценена от Председателя на настоятелството на ВСУ проф. Анна Недялкова: " Изключителното й достолепие е да внесе нов ракурс към правосъдната система; да потърси успеваемостта на съда като комплицирана обществена организация, която се стреми да се приспособява към провокациите на средата и да се самоусъвършенства. Представеният модел може да бъде прибавен към други сходни институционални системи. Защитата на госпожа Аракелян е и следващ мотив за горделивост и доказателство за отговорността на нашия университет за академичното израстване на хора, отдадени на практиката “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР