Председателя на КЕВР Иван Иванов не смята, че е обосновано

...
Председателя на КЕВР Иван Иванов не смята, че е обосновано
Коментари Харесай

Природният газ поскъпва от 1 април с под 5%

Председателя на КЕВР Иван Иванов не счита, че е обосновано по-голямо повишаване.

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Върховен административен съд ще реши законно ли е нараснала цената на природния газ през 2017 година

Шоковото повишаване с близо 30% се оспорва от Върховната административна прокуратура
29 яну 2018
Проблеми на " Петрокелтик " стигнаха до " Булгаргаз "

Плащанията на държавния снабдител към добивното сдружение са блокирани от кредитори на ирландската Petroceltic
23 яну 2018
Ще стигне ли до България на ниска цена азерски газ

Вярно или не
19 яну 2018
" Овергаз ": По-страшно от санкцията на Европейска комисия е никой да не понесе отговорност

Светослав Иванов, изпълнителен шеф на " Овергаз Мрежи " и зам. изпълнителен шеф на " Овергаз инк. " пред " Капитал "
30 ное 2017 Цената на природния газ за второто тримесечие на 2018 година ще се увеличи, въпреки и с малко. Експертите на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) са пресметнали, че нарастването би трябвало да е с 2.6% до 361.82 лева за 1000 куб м. без данък и Данък добавена стойност. В заявката си " Булгаргаз " обаче изиска по-голямо повишаване - 4.82%. Спорът продължава през днешния ден, когато компанията ще внесе документално мнение във връзка констатациите и изводите в отчета на работната група. По всички направени възражения КЕВР ще излезе с стимулирани мнения в окончателното си решение за одобряване на цени на природния газ за второто тримесечие на година, което ще бъде взето на закрито съвещание на 30 март.

При всички случаи нарастването ще е в размер под 5%, което не дава нормативно съображение за повишение на цените на топлинната сила. " Няма да има смяна и в цената на високоефективната електрическата сила, създавана по смесен прийом от топлофикационните сдружения, употребяващи природен газ ", съобщи ръководителят на КЕВР Иван Иванов.

Разминаване в сметките

Работната група на регулатора е открила, че през 2017 година " Булгаргаз " е осъществило надвзет доход в размер на 18 млн. лева Това се е получило заради позитивна разлика сред прогнозните и отчетни разноски на сдружението за доставка на природен газ на входа на газопреносната мрежа. Поради което КЕВР прави негативна промяна в размер на 5.284 млн. лева и на тази база предлага да не бъде утвърдено настояването " Булгаргаз " за повишението на цената с 4.85%.

Очаквано, публичният снабдител изрази противоречие с препоръчаната от работната група цена на природния газ за второто тримесечие, защото " това ще докара до загуби за сдружението ". Според " Булгаргаз " регулаторът не признава разноски за покупка на газ за балансиране през четвъртото тримесечие на 2017 година в размер на 3 млн. лева Иван Иванов, който е началник на дирекция " Лицензионна активност " в компанията, твърди, че КЕВР няма обединен метод при установяване на калоричността на природния газ през последните тримесечия. " Ако комисията не преразгледа решението на работната група, паричният поток на газовата компания ще бъде нарушен и ще има проблем при нагнетяване на количества газ в находището в Чирен ", изясни още представителят на компанията.

От какво зависи цената

При установяване на цената на природния газ КЕВР ползва напълно съществуващата методика, разказана в настоящия контракт сред " Булгаргаз " и " Газпром износ ". Формулата регистрира придвижването на цената на петрола и на различните на природния газ горива на международните пазари за последните 9 месеца, както и измененията в курса на щатския $. Правомощията на регулатора са само да откри дали заявката на публичния снабдител " Булгаргаз " ЕАД дава отговор на условията на Наредба № 2 за установяване цените на природния газ и на контракта за доставка сред двете сдружения.

Предложената цена от 361.82 лева за 1000 куб м. за продажба на природен газ на крайните доставчици на природен газ и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, включва съставния елемент за услугата " социална доставка " в размер на 5.42 лева./1000 nm3, както и съставния елемент " обвързване към обществото " от 1.37 лева./1000 nm3, която покрива разноските на " Булгаргаз " за предпазване на количества в газохранилището Чирен. В тази сума обаче не са включени цени за достъп и транспорт през газопреносната мрежа, които клиентите заплащат на крайните доставчици.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР