Председателя на енергийната комисия Делян Добрев е категоричен, че поредните

...
Председателя на енергийната комисия Делян Добрев е категоричен, че поредните
Коментари Харесай

Новите правила за търговците на ток ще бъдат облекчени

Председателя на енергийната комисия Делян Добрев е безапелационен, че следващите промени в законодателството са основателни и ще подобрят свободния пазар на електрическа енергия.

© Анелия Николова Още по тематиката
Седмични вести за енергетика

В рубриката на " Капитал Daily " събираме всички най-важни вести от последните седем дни
6 юли 2018
Аднан Амин: В енергетиката става преход, сходен на този от закрепени към мобилни телекомуникации

Генералният шеф на Международната организация за възобновима сила пред " Капитал "
6 юли 2018
Новата игра на Ковачки при търговията с ток

Пропуски в разпоредбите на енергийната борса разрешават анонимни покупко-продажби сред авансово договорили се контрагенти
6 юли 2018
Производството и потреблението на ток спадат, а износът пораства

За първите 6 месеца на годината само Водноелектрическа централа са работили повече
3 юли 2018 Броени дни откакто на 1 юли огромните промени в енергийния бранш влязоха в действие, се приготвят нови промени в Закона за енергетиката. Те идват в отговор на недоволството на търговците на ток от въведените по-рано условия към тях - доста по-високи банкови гаранции, вложения в енергийна успеваемост, предплащане на Данък добавена стойност и така нататък Все условия, които са свързани с огромни разноски от тяхна страна. В края на юни ръководителя на Асоциацията на търговците на електрическа енергия в България Мартин Георгиев сподели за " Капитал ", че в случай че не се вземат ограничения, ще се стигне до преустановяване на активността и банкрути измежду търговците. А това би провокирало обилни разтърсвания на пазара на електрическа енергия в страната.

Мерки явно се взимат и то в незабавен порядък. Група депутати от ГЕРБ, отпред с ръководителя на енергийната комисия Делян Добрев, са употребявали преходните и заключителни разпореждания в Закона за приватизацията и следприватизационния надзор, с цел да смекчат от елементи изискванията към търговците на електрическа енергия. Допустимата, само че не доста транспарантна парламентарна процедура с един законопроект да се вършат промени в разнообразни други нормативни документи, икономисва няколко седмици за административни процедури, защото поправките към този момент са утвърдени на второ четене от парламентарната икономическа комисия и следва да бъдат гласувани в пленарната зала.

Какво е новото

Ключовият проблем за търговците бяха огромните гаранции, които би трябвало да дават, с цел да правят услугите си. За добавката " Задължения към обществото " те са в размер на 150% от приходите от тази добавка в месеца с най-големи продажби. " Внасянето на сходно поръчителство би блокирало почти 40-50% от оборота на търговците ", оповестиха от Асоциацията на търговците на сила, акцентирайки, че увеличените разноски за обезпечения могат да рефлектират върху цените на свободен пазар, защото търговците нямат механизъм да се подсигурят, че клиентите им ще заплащат постоянно. Посредниците събират сумите за " Задължения към обществото " и носят целия риск, т.е. те са задължени да преведат съответните средства на НЕК (от 1 юли на Фонд " Сигурност на електроенергийната система " ) без значение дали клиентите са платили. Затова те упорстваха обезпечението да се понижи три пъти - до 50% от размера на сумата за правилните търговци и до 100% за неточните на база историята на заплащанията към НЕК.

Именно това е и сегашното предложение на депутатите от ГЕРБ. " Смекчаваме условията във връзка с гаранциите, защото настоящия модел е непочтен по отношение на тези участници на пазара, които до момента са спазвали наредбите ", разяснява Добрев.

Наред с това се предлага и нов метод за установяване на самата гаранцията. Вместо за база да се взима най-високата месечна сума, платена от търговеца за цена " Задължение към обществото " през последните 12 месеца, ще се пресмята междинната месечна сума за последните 6 месеца. " Това е напълно разумна смяна, защото бизнесът с електрическа енергия е доста динамичен. Възможно е в интервал от година обратно даден търговец да е имал огромен клиент, който в последните месеци да си е сменил доставчика. Въпреки това съгласно сегашните правила този търговец ще би трябвало да внесе гаранция съгласно продадените количества електрическа енергия на клиент, който към този момент не обслужва ", изясни Добрев.

Предвижда се и опция вместо банкови гаранции съответните суми да се внасят предплатено. Това би могло да спести разноските на компаниите по издаването и поддържането на самите банкови гаранции.

Други проблеми

Въпреки тези незабавни промени, търговците на ток имат и редица други терзания.
Такова е да вземем за пример задължението им да реализират избрани енергийни спестявания за своите клиенти. Търговците могат сами да оферират съответни енергийноефективни услуги или да подписват съглашения със профилирани в региона компании за прекачване на енергийни спестявания посредством удостоверения.

Най-лесният вид обаче е да вършат вноски във Фонд " Енергийна успеваемост и възобновими източници " (ФЕЕВИ) за финансиране на действия и ограничения за енергийна успеваемост. Размерът на тези вноски, или по-точно вложенията, нужни за реализиране на самостоятелните цели на търговците, е избран на 1050 лева за 1 МВтч спестена сила за година. Това, съгласно асоциацията на търговците, ще докара до спомагателни разноски от 740 млн. лева, в случай че всички преценяват да създадат вноски във фонда. " Покриването на тези разноски ще докара до оскъпяване на цената на електрическата сила за всички крайни консуматори с 18.59 лева./МВтч. Това са непостижими за пазарните участници разноски, които неизбежно ще се отразят отрицателно върху целия бранш ", изясни Мартин Георгиев.

Дискусии има и за метода на възнаграждение на Данък добавена стойност върху наградите над пазарната цена, които ВЕИ производителите ще стартират да получават от Фонд " Сигурност на електроенергийната система ". Поради неизясненост в наредбите на Закона за енергетиката това може да се окаже спомагателен финансов ангажимент за търговците на електрическа енергия. Причината е, че е планувано въпросните награди да се таксуват с Данък добавена стойност, което би следвало да се заплаща на производителите от купувачите - в тази ситуация търговците.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР