Председателството свърши с фойерверки, концерти и с потупване по рамото

...
Председателството свърши с фойерверки, концерти и с потупване по рамото
Коментари Харесай

Председателство завинаги и край с корупцията!

Председателството свърши с фойерверки, концерти и с потупване по рамото на премиера Бойко Борисов в Страсбург. Потупа го шефът на Европарламента Антонио Таяни, след това ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, Федерика Могерини го награби да го целува...

Голямо неспокойствие и огромна горделивост. Толкова огромна, че сме склонни да забравим за нарастването на тока и парното, което като че ли едвам чакаше края на председателството, с цел да стане факт. Макар че самият Бойко Борисов надали е не запомнил, че може би е единственият европейски министър-председател, който си е подавал оставка поради високи сметки за електричество.

От оставката му през 2013-а до момента обаче изтече доста вода и надали ще му се случи за повторно по същия мотив. Червената столетница се опита да го електрошокира около Гинка от Пазарджик и продажбата на ЧЕЗ, само че не съумя. Тогава пешкирът изпра енергийният министър Теменужка Петкова. Само че Борисов не й одобри оставката, а в последвалите съвещания на комисии, държавни мнения и парламентарна шум съмнението за корупционни практики по този начин и не се разсея. Общо взето, ръководещите застанаха зад позицията, че в договорката с ЧЕЗ няма корупция, защото липсва индивид на корупция.

У нас тази липса е от години - още от приемането ни в Европейски Съюз. От тогава до ден сегашен все се борим с корупцията, само че както субектите, по този начин и обектите й липсват и затова няма вкаран нито един в пандиза. Във всеки собствен отчет за напредъка ни в битката против корупцията и проведената престъпност Еврокомисията все акцентира този факт, само че всуе.

Във всеки случай Бойко Борисов е оптимистично надъхан. "Направихме нов антикорупционен закон, който дава нови благоприятни условия, и се надявам тази тематика да отпадне от дневния ни ред ", съобщи той в Страсбург в отговор на запитване на зелената евродепутатка Ска Келер.

Ако нашенският обществено-политически живот се развиваше по законите на биологията, тематиката за корупцията можеше и да отпадне по натурален път. Има десетки образци за закърнели функционалности на разнообразни елементи в биологичните организми и съществуването на рудиментарни органи. Но и без да изпадаме в елементи от региона на биологията, българската реалност продължава да ни дава безчет образци за рудименти, в това число и в борбата ни с корупцията. Как с изключение на с частична или цялостна загуба на функционалностите можем да си разбираем съществуването на закони, инспекторати, препоръки и комисии за битка с това зло, а то продължава да си е живо и крепко?

Очевидно новият антикорупционен норматив ще е следващият рудимент и нищо повече. Така че тематиката няма по какъв начин да отпадне по натурален път. Има един-единствен метод това да се случи - в случай че поемем председателството на Съвета на Европейски Съюз вечно. Както се видя през тези шест месеца, никой, в това число в Европейската комисия и Европарламентът (дори и Ска Келер!), не продума и дума за положението на битката с корупцията в България.

Дали това не се дължи на Жан-Клод Юнкер, началник на Еврокомисията, която другояче не ни икономисва сериозните си рекомендации и неговата обич към България, нашата просвета, шопската салата, луканката и ракията? Ще разберем при идващия промеждутъчен отчет за напредъка ни по Механизма за съдействие и инспекция в края на годината. А до тогава - наздраве!

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР