Председателството на Българската академия на науките излезе с позиция във

...
Председателството на Българската академия на науките излезе с позиция във
Коментари Харесай

БАН: Думите на министър Вълчев са обида за академията

Председателството на Българската академия на науките излезе с позиция по отношение на изявления на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, свързани с разпределението на бюджета в Българска академия на науките, съобщи БГНЕС.
От Българска академия на науките показват, че във връзка на разпределението на бюджета на Българска академия на науките, министърът на образованието и науката е представен да споделя „ дали (разбирай в БАН) ще усилят пожизнените хонорари на учените или минималните хонорари на младите учени “.
 Недоволство в Българска академия на науките поради размера на бюджета ѝ за идната година Недоволство в Българска академия на науките поради размера на бюджета ѝ за идната година
Българската академия на науките (БАН) възразява против размера на средствата, планувани за нея в бюджета за идната година. В стано...
Бюджетът на Българска академия на науките, одобряван от Министерския съвет, от няколко години се прави, като за всяка активност е избрана съответна сума, споделят учените и не престават: Средствата за възнагражденията на учените и член-кореспондентите в бюджета на Българска академия на науките, които произтичат от Постановление на Министерския съвет, са отделени от средствата за трудови хонорари на чиновниците на Академията, в това число на младите учени. Необходимо е да подчертаем, че Българска академия на науките не може да трансферира свободно средства сред двете действия. Считаме, че цитираните нагоре думи на министъра опълчват една група от учени на друга, което изрично отхвърляме. Нека отбележим, че повече от половината от учените и член-кореспондентите не са от Българска академия на науките, а от висши учебни заведения и културни институции.
Председателството на Българска академия на науките показва също по този начин изрично противоречие с думите на министъра „ В Българска академия на науките всички знаем, че можеш и да не работиш. “ В Българска академия на науките от години съществува строга и регулярна препоръка на учените и помощния личен състав, от която зависят трудовите хонорари. Българска академия на науките всяка година по Закон показва Годишен отчет за своята активност в Народното събрание, който се гласоподава от народните представители. В последните години получаваме от тях безапелационна поддръжка за нашата активност. През тази година в появилата се пандемия, като по своя самодейност и изцяло непринудено подкрепиха страната в борбата с Ковид-19. От многочислените действия дано единствено споменем, че учени от Българска академия на науките бяха на първа линия в болница „ Пирогов “ в най-активните месеци на пандемията. Затова изречените от нашия принципал думи са с нищо незаслужена засегнатост за учените и чиновниците на Българска академия на науките, както и за самата Академия - най-старата организация в новата българска история със 151-годишна история и произвеждаща главната част от международновидимата продукция на страната, споделят още от академията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР