Председателстващият днешното заседание на парламента Йордан Цонев наказа с порицание

...
Председателстващият днешното заседание на парламента Йордан Цонев наказа с порицание
Коментари Харесай

Наказаха трима депутати за обиди и нарушаване на реда в парламента

Председателстващият днешното съвещание на Народното събрание Йордан Цонев наказа с неодобрение депутата от " Продължаваме промяната " Бойко Рашков . Повод бяха негови реплики към Марин Маринов от ГЕРБ, които подлага на критика плана на някогашния вътрешен министър за промени в Наказателно-процесуален кодекс.

В свое изявление Маринов означи, че законопроектите на Демократична България и Министерски съвет имат противоречиви моменти и влизат в колизия с правила на Конституцията. По думиите му в случай че бъдат признати на първо четене, те би трябвало да бъдат изменени сред първо и второ четене, с цел да не бъдат антиконституционни. Маринов изрече и цялостно отрицание към законопроекта, импортиран от Бойко Рашков , и сподели, че в него вижда " блян на връщане на милиционерщина от най-мракобесните времена, които някои някогашни комунистически следователи очевидно не желаят да не помнят ".

Депутът на ГЕРБ предложи депутатите да отхвърлят законопроекта на Бойко Рашков, тъй като " същият би могъл да се трансформира в инструмент за репресии в политическото управление на Министерство на вътрешните работи в бъдеще ", изясни Маринов.

Последваха словесни нападки от място сред ГЕРБ и Бойко Рашков , след което Рашков излезе на трибуната.

" Когато говорите за полицаи, имайте поради, че засягате Младен Маринов, който е приключил милиционерско учебно заведение в Пазарджик. Аз не съм приключил милиционерското учебно заведение в Пазарджик. Второ, аз доста почитам всяка една специалност, в това число почитам специалността на хората, които се занимават пожарогасене, обаче избирам да бъда комунистически следовател, в сравнение с комунистически пожарникар, тъй като доста след началото на демократичните промени членът на Българска комунистическа партия Бойко Борисов е останал член на тази партия, излязъл е от Министерство на вътрешните работи навръх правното съображение, че не желае да се политизира от обич към Българска комунистическа партия. Когато говорите за комунистически следовател, комунистически проектант, комунистически инженер, имайте поради и това ", акцентира той.

Така Йордан Цонев, който в петък ръководи съвещанието на Народно събрание, наложи наказване " неодобрение " на Рашков за нарушение на реда в залата .

Малко по-късно още двама народни представители получиха наказване по време дебати по измененията в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които се оферират механизми за следствие на основния прокурор.

Председателстващият съвещанието Йордан Цонев заяви, че наказване „ забележка “, съгласно Правилника за организацията и активността на Народното събрание, получават Радостин Василев от „ Продължаваме Промяната “ и Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС. 

На Василев – за непочтено държание , изразяващо се в жестове, оскърбяващи законодателния орган. Депутатът от " Продължаваме промяната " излезе на парламентарната естрада и сложи две пластмасови ръце на нея. " Тези ръце съм ги донесъл за Георг Георгиев, той има афинитет към ръцете, неговите съществени експертни умения са в това да целува ръце ", сподели той.

Георгиев пък бе осъден за изявление, съдържащо обидни квалификации към негов сътрудник депутат, аргументира се председателстващият съвещанието.

„ Умолявам ви, изключително парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и „ Продължаваме промяната “, дебатът да бъде в оправдателен и либерален звук. Ако се наложи, идващото наказване ще бъде премахване от залата. Да не кажете, че не съм ви предизвестил “, прикани Йордан Цонев.

Той уточни, че дебатът би трябвало да бъде градивен , с цел да може жителите да научат правните и политически причини в него.

Дискусията в пленарна зала продължава, а след нея народните представители се чака да преминат към гласоподаване на петте препоръчани законопроекта на първо четене. 

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР