Председателстваната от Юлия Ненкова КЗК досега практически не е блокирала

...
Председателстваната от Юлия Ненкова КЗК досега практически не е блокирала
Коментари Харесай

Делата за сделките за ЧЕЗ и "Нова тв" са насрочени чак за 2019 г.

Председателстваната от Юлия Ненкова Комисия за защита на конкуренцията до момента на практика не е блокирала договорка в историята си

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Ладислав Бартоничек: Плановете на PPF тук са дълготрайни

Акционерът и отговарящ за телекомуникационния бранш в чешката PPF, която купи " Теленор България ", пред " Капитал "
31 авг 2018
И купувачът PPF, и продавачът MTG на " Нова тв " апелираха решението на Комисия за защита на конкуренцията

Чешката CEZ също е внесла тъжба във Върховен административен съд против възбраната " Инерком " да придобие българския ѝ бизнес
7 авг 2018
" Инерком " апелира възбраната на Комисия за защита на конкуренцията да купи бизнеса на CEZ в България

Компанията се надява на бързо и заслужено решение от Върховен административен съд
30 юли 2018
Сделката за CEZ: Малък късмет за Гинка Върбакова

Какви са вероятните сюжети след решението на Комисия за защита на конкуренцията?
27 юли 2018
Безпрецедентно Комисия за защита на конкуренцията спря покупко-продажбите за " Нова телевизия " и ЧЕЗ

Антимонополният регулатор аргументира решенията си главно с това, че придобиваните компании са доста огромни
19 юли 2018 Делата по жалбите против решенията на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с които тя блокира покупко-продажбите за " Нова броудкастинг груп " и ЧЕЗ са планувани надлежно за 12 март и 14 май 2019 година Това демонстрира информация в регистъра на Върховния административен съд (ВАС).

Делото по възражението на ръководената от Гинка Върбакова " Инерком " е формирано на 31 август тази година, като на 4 септември Върховен административен съд дефинира митинга за позволен. На предходното си съвещание, ден по-рано, съдът дефинира за позволена и жалбата на чешкият капиталов фонд PPF, управителен от милиардерът Петр Келнер.

Забавяне с години

Антимонополният регулатор спря покупко-продажбите по придобиването на българските енергийни активи на чешката CEZ от " Инерком " и на " Нова тв " от чешкия милиардер Петр Келнер на 19 юли тази година. Дотогава на процедура Комисия за защита на конкуренцията не беше серпантина централизация. Аргументът за невижданите решения е, че придобиваните активи са прекомерно огромни, а не, че пазарният дял нараства в резултат на покупките, защото и в двата случая става въпрос за вложители без основни активи в страната в енергетиката и надлежно в медиите. И двете покупко-продажби бяха придружени с очевидна политическа опозиция и се търсеше вид те да бъдат развалени с разнообразни средства.

Очаквано, в следствие последваха тъжби както от купувачите " Инерком " на Гинка Върбакова и чешкият капиталов фонд PPF на Петр Келнер, по този начин и от единия продавач – на " Нова тв ", скандинавската MTG. Неизвестно обаче остава какъв брой биха траяли делата и по какъв начин това би се отразило на ползите и на двете страни в евентуална договорка. Самото насрочване на делата чак за идната пролет отсрочва договорката с най-малко година и то в случай че предположим бързо решение по-късно и липса на обжалване на последваща инстанция.

При " Инерком " обжалването е значително и по насила - с цел да може да си вземе към този момент импортиран депозит от 5 млн. евро. При Келнер концепцията беше да пакетира телеком ( " Теленор България " ) и наличие ( " Нова тв " ). Сделката за " Теленор " към този момент беше финализирана, само че тя не мина през глобата на Комисия за защита на конкуренцията, а на Европейската комисия, защото PPF придобиваше бизнеса на норвежкия телеком в няколко страни, измежду които и членки на Европейски Съюз.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР