Председателстваната от Юлия Ненкова КЗК досега практически не е блокирала

...
Председателстваната от Юлия Ненкова КЗК досега практически не е блокирала
Коментари Харесай

Безпрецедентно КЗК спря сделките за Нова телевизия и ЧЕЗ

Председателстваната от Юлия Ненкова Комисия за защита на конкуренцията до момента на практика не е блокирала договорка в историята си

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Комисия за защита на конкуренцията стартира да преглежда покупката на бизнеса на CEZ от Гинка Върбакова

Преговорите с 4-5 банки за финансирането напредват, водеща е финансова институция, която не участва в България, споделя съветник на " Инерком "
26 юни 2018
Сделката за Нова – за Нова година

Комисията за защита на конкуренцията стартира задълбочена инспекция на покупката на Нова тв от фонда на Петр Келнер PPF
31 май 2018
Комисия за защита на конкуренцията най-накрая стартира да преглежда договорката за " Нова телевизия "

Фондът на Петр Келнер е изискал позволение преди над 2 месеца, само че антимонополният регулатор е проточил процедурата
23 май 2018 С две решения, които изцяло обръщат досегашната процедура и опонират на хубавичко логичност, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) спря покупко-продажбите за Нова телевизия и ЧЕЗ. Общото и при двата проблема е, че регулаторът се аргументира най-много с огромния размер и пазарен дял на придобиваните активи, а не с това че той нараства в резултат на комбинацията.

Срещу двете покупко-продажби имаше очевидна политическа опозиция и се търсеше вид те да бъдат развалени с разнообразни средства.

Досега в исторята си на практика Комисия за защита на конкуренцията не е серпантина централизация. Решенията са взети през днешния ден и са оповестени в целокупност неотложно, което също не е честа процедура на Комисия за защита на конкуренцията, която постоянно разгласява цялостния текст на актовете си със забавяне от дни.

Странни причини

Логиката на комисията при двата проблема съвсем идентична. По плануваната покупка от водената от Петр Келнер група PPF на " Нова броудкастинг груп " Комисия за защита на конкуренцията изяснява отхвърли си главно с огромният пазарен дял на медиата. Макар Келнер да е един от най-богатите хова в Централна и Източна Европа, a PPF да е многомилиарден холдинг, той няма медийни вложения, тъй че механично въздействието на Нова няма по какъв начин да се усили. Въпреки това Комисия за защита на конкуренцията вижда проблем в това, че " придобиваната група разполага със забележителен финансов и учредителен запас, опция за осъществяване на икономии от мащаба и обсега, и одобрен имидж " и в " забележителния опит на придобиващото сдружение и неговите капиталови планове ". " По този метод, участниците в концентрацията биха имали тласък и действителна опция да трансформират своята комерсиална политика под разнообразни форми, изразяващи се в ограничение на достъпа, повишение на цените или смяна в изискванията по подписаните контракти ", се споделя в решението.

Тези причини бяха изказани от Комисия за защита на конкуренцията още преди месец, когато комисията реши да стартира задълбочена инспекция на договорката, което даваше опция тя да бъде проточвана до есента. Сега не излиза наяве този период е употребен до дъно, като в решението на практика липсват нови моменти, които по- дълбоката инспекция е разкрила.

При другата договорка обстановката е друга, тъй като за разлика от PPF купувачът " Инерком България " е дребна българска компания с няколко фотоволтаични парка. Въпреки това обаче Комисия за защита на конкуренцията вижда подобен проблем.

" Въз основа на цялостния разбор може да се заключи, че поради отвесно интегрираната придобивана група ЧЕЗ, която разполага със постоянен финансов запас и опит в електроенергийния бранш, се основават предпоставки нотифицираната договорка да докара до определяне или усилване на господстващото състояние на обединената група ", написа в обосновката.

Няма излаз от тези вложения

Тези причини на Комисия за защита на конкуренцията не почиват на досегашната процедура на регулатора, който е разрешавал и продажбата на много по-големи активи без сходни съображения. Нещо повече - откакто и в двата случая не става въпрос за придобиване от съперник или стратегически вложител, по логиката на комисията поражда въпросът тези компании могат ли изобщо да бъдат продадени, защото същите причини биха важали за всеки евентуален покупател.

Двете решения влизат в действие неотложно с авансово осъществяване, само че могат да бъдат обжаалвани пред Върховния административен съд в 14-дневен период.

Очаквайте детайлности!
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР