Председателското място, отредено на ДПС за комисията по труда и

...
Председателското място, отредено на ДПС за комисията по труда и
Коментари Харесай

Председателското място, отредено на ДПС за комисията по труда и социалната политика, скара депутатите

Председателското място, отредено на Движение за права и свободи за комисията по труда и обществената политика, скара депутатите в пленарната зала. Това наложи спиране на съвещанието, което преди този момент бе удължено до гласоподаване състава на всички 24 непрекъснати комисии към 47-ото Народно заседание /НС/.

В хода на разискването на състава на комисията по труда и обществената политика, ръководителят на Народното събрание Никола Минчев заяви, че има препоръчани петима заместник-председатели, само че не и ръководител. Той прикани депутатите да изберат кой ще оглави комисията.

Комисията по труда, обществената и демографската политика ще се състои от 23-ма народни представители - шестима от " Продължаваме Промяната ", шестима от ГЕРБ-СДС, по трима от Движение за права и свободи и " Българска социалистическа партия за България ", по двама от " ИТН " /ИТН/ и " Демократична България " /ДБ/, един от " Възраждане ", съгласно показания план на решение за конституирането й.

Хамид Хамид от Движение за права и свободи съобщи от трибуната, че през днешния ден на председателския съвет, придвижването е било известено, че съдружният съвет на ръководещото болшинство са взели решение Движение за права и свободи да ръководи комисията по труда и обществената политика. Хамид разяснява, че това му е напомнило за първите стъпки на ГЕРБ в далечната 2009 година, само че за разлика от в този момент, тогава най-малко от Движение за права и свободи били известени ден по-рано за въпросното решение.

" Няма метод някой да взема решения, които касаят Движение за права и свободи, без да са водени диалози с Движение за права и свободи ", съобщи Хамид. Той уточни, че са открити за разговор.

Изказването на Хамид стана мотив за следващо изявление на Тома Биков от ГЕРБ-СДС, който съобщи, че на тях им е " обещано " председателско място в комисията по вероизповедания. Биков уточни, че методът, по който са походили при разпределението на комисиите, се отличава и от метода в 46-ото Народно събрание, когато въпреки всичко са били извършени диалози с опозицията. Това, което вършиме, не е добре, означи Биков. " Недейте да лъжете хората, че сте някакъв " А " тим ", сподели Биков.

Колегата му Александър Ненков добави, че това е принцип на работа. " Колеги, ние нямаме никакво предпочитание да носим никаква отговорност с вас. Ние сме съпротива и ще бъдем такива. На път сте да превърнете в едно факсимиле изречението " да върнем парламентаризма ", предизвести той. Ненков напомни, че когато ГЕРБ са били ръководещи, постоянно е имало ръководители на комисии от опозицията. Той прикани някой от ръководещото болшинство да каже на какъв принцип са били разпределени председателските места в комисиите. Ненков уточни, че Демократична България има трима ръководители на комисии, а на ГЕРБ се пада единствено едно председателско място.

Стоян Михалев от Демократична България съобщи, че отдръпват кандидатурата на Елисавета Белобрадова от поста заместник-председател и я оферират за ръководител. Това провокира изявление от страна на Десислава Атанасова, ръководител на парламентарната група /ПГ/ ГЕРБ-СДС. Тя разяснява, че доста харесва постовете на Белобрадова във фейсбук, както и нейната обществена работа, само че взимането на председателското място от страна на Демократична България, е следващо нарушаване на всевъзможни правила и парламентарни практики. Тя попита каква е тежестта на ПГ Демократична България, с цел да вземе четири управления на комисии.

" Вие, сътрудници, грабите с цялостни шепи от тая власт ", сподели Атанасова и добави, че процентите, които от Демократична България са получили, не дават отговор на упоритостите им. Ние няма да желаяме председателското място в тази комисия, добави Атанасова, след което посочи, че Деница Сачева е удачна номинация за това. " Предпочитаме вие да носите цялата отговорност за това, което ще се случи в обществената сфера ", сподели тя. Атанасова се обърна към сътрудниците си да създадат предложение за ръководител, което от ГЕРБ-СДС щели да поддържат.

Кристиан Вигенин / " Българска социалистическа партия за България " / взе отношение по въпроса. По думите му решението за тази комисия в действителност не е било в съгласие добре.

Това наложи къса отмора, в която още веднъж да бъде разисквано кой да поеме председателското място в комисията. След почивката Христо Иванов, ръководител на групата на Демократична България, съобщи че отдръпват предлагането си Белобрадова да стане ръководител на комисията.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР