Председателката на комисията на Европейския парламент по култура и образование

...
Председателката на комисията на Европейския парламент по култура и образование
Коментари Харесай

Част от парите за спасяване на предприятия трябва да отидат за култура

Председателката на комисията на Европейския парламент по просвета и обучение Сабине Ферхайен (ЕНП, Германия) предизвестява, че културните и креативните браншове са потърпевши мощно от строгите ограничения за публично здраве.

„ Одобрената през вчерашния ден Инвестиционна самодейност в отговор на ковид, откакто бъде утвърдена и от Съвета на Европейски Съюз, ще даде общо 37 милиарда евро за подкрепяне на напъните за справяне с пандемията от COVID-19 и обществените и икономическите последствия от въведените ограничения за запазване на публичното здраве. Приветстваме тази вест, само че това е единствено една част от отговора. Културните и креативните браншове в цяла Европа бяха опустошени от въздействието на строгите ограничения за запазване на публичното здраве, което докара до анулация на концерти, затваряне на театри, музеи и кина, прекъсване на кино и телевизионни продукции. Списъкът, за жалост, не стопира до тук. ", разяснява Ферхайен.

В рамките на Инвестиционна самодейност в отговор на ковид, страните членки ще могат да употребяват средства от структурните фондове за подкрепяне на дребни предприятия и схеми за претовареност. Предприятията и хората от културния и креативния бранш, чийто занаят е под екзистенциална опасност, наложително би трябвало да получат достъп до тази финансова поддръжка. Моето обръщение до страните членки е ясно - тези пари би трябвало неотложно да стигнат до културния бранш.

На 26 март Европейският парламент утвърди на изключителна пленарна сесия три незабавни оферти като част от взаимния отговор на Европейски Съюз против пандемията от COVID-19.

Инвестиционната самодейност в отговор на ковид е предопределена за пренасочване на 37 милиарда евро от наличните фондове на Европейски Съюз за жители, райони и страни, наранени най-силно от пандемията от ковид. Инициативата беше призната от Екологичен потенциал с 683 гласа „ за “, 1 глас „ срещу “ и 4 гласа „ въздържал се “.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР