Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи вчера

...
Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи вчера
Коментари Харесай

Предстоят тежки преговори за новия дългосрочен бюджет на ЕС от 1,1 трлн. евро

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен показа през вчерашния ден проект за възобновяване в размер на 750 милиарда евро, наименуван "Следващо потомство Европейски Съюз ". Той е ориентиран за превъзмогване на вредите от епидемията и за създаване на екологосъобразен, дигитален, обществен и резистентен Европейски съюз. Планът планува Комисията да набере средствата на финансовите пазари, употребявайки високия си кредитен рейтинг, което ще подсигурява относително ниски лихвени разноски. След това 500 милиарда евро ще бъдат разпределени безвъзмедно на страните членки. Фон дер Лайен дефинира тези заплащания като "общи вложения в нашето бъдеще ".

Средствата ще бъдат употребявани за реализиране на задачите на Европейски Съюз за климатична индиферентност и преход към цифрова стопанска система, за обществени разноски и поддръжка на заетостта, както и за усилване на световната роля на Европейски Съюз. Освен проект за фонд за възобновяване Комисията показа и ново предложение за бюджет на Европейски Съюз за 2021-2027 година в размер на 1,1 трлн. евро. Предложенията подлежат на договаряния сред Парламента и страните членки в Съвета. Отсега е ясно, че предстоят дълги и тежки договаряния.

След дебата ръководителят на Европарламента Давид Сасоли прикани страните членки да осъзнаят сериозността на обстановката и да работят за постигането на съглашение по ограниченията.

“Ние би трябвало да пазиме нашето общо европейско пространство. Не можем да си позволим спекулации или офанзиви против нашите стратегически активи. Това е внимателен миг. Затова сме удовлетворени, че проектът на Европейската комисия взема поради нашите оферти и има упоритостта да поддържа и усъвършенства живота на всички европейци ", съобщи Сасоли.

Последните стопански прогнози, показани от Европейската комисия при започване на май, демонстрират, че стопанската система поема тежък удар в резултат на здравната рецесия. Като резултат от оставането на хората вкъщи и внезапното прекъсване на доста браншове се чака стопанската система на Европейски Съюз да намалее с най-малко 7,4% тази година, което би било доста по-голям спад от най-лошата година през предходната рецесия (2009 г.). Може да се окаже, че даже тези мрачни прогнози подценяват действителния размер на рецесията, защото всяко едно рестартиране на активността ще бъде последователно и може да бъде осуетено от втора вълна на ковид.

Европейският съюз е в развой на правене на идващия си дълготраен бюджет и защото отговорът на актуалната рецесия ще има определящ темперамент през идните години, е разумно ограниченията за възобновяване да бъдат част от проектите за бюджета, показаха депутатите. Парламентът обаче упорства, че финансовият пакет за възобновяване би трябвало да бъде в добавка към към този момент съществуващите стратегии на Европейски Съюз, а не да лишава средства от тях. Депутатите предизвестиха, че са подготвени да упражнят правото си на несъгласие за бюджета, в случай че настояванията им за по-голям дълготраен бюджет не бъдат задоволени.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР