Председателката на Софийския апелативен съд (САС) Даниела Дончева е нарушавала

...
Председателката на Софийския апелативен съд (САС) Даниела Дончева е нарушавала
Коментари Харесай

Съдебна шефка погазвала случайното разпределение на дела

Председателката на Софийския апелативен съд (САС) Даниела Дончева е нарушавала правилото на инцидентното систематизиране на делата в съда. Това излиза наяве от инспекция на Инспектора към Висшия правосъден съвет (ИВСС), която е завършила 23 януари т.г. Актът за резултатите от проверката е финален.

Инспекторът, който е проверявал Дончева, е внесъл предложение за дисциплинарно произвеждане за налагане на наказване на шефката на САС. Със 7 на 2 гласа обаче то е отхвърлено на съвещание на ИВСС. Напрактика това значи, че правосъдните ревизори няма да желаят съдийската гилдия на Висш съдебен съвет да търси дисциплинарна отговорност на Дончева.

До инспекция на Дончева се стигна, след през есента на м.г. от нея се оплака съдията от САС Милен Василев, защото му иззела дело. Обвини я, че е показала „ нездравословен интерес “, говореше и за корупция. През май 2017 година Василев е бил избран на инцидентен принцип за докладчик по комерсиално дело, обвързвано с КТБ, „ имащо за предмет установителен иск на забележителна стойност – над 102 млн. лева “. Спорът е сред две търговски сдружения, едното от които е на Бисер Лазов, който е един от главните очевидци на прокуратурата по наказателното дело за източването на КТБ.

ИВСС открива, че Дончева е „ позволила съществени отклонения “ от правилото за инцидентен асортимент на делата в САС. Тя е издала заповед, в която „ липсват в действителност и правни учредения, относими към смяната на 6-ти непрекъснат състав на Търговското поделение на САС и към изземването на всички висящи каузи, разпределени към този момент посредством системата за електронно систематизиране на инцидентен принцип на отчет на арбитър Милен Василев от същия непрекъснат правосъден състав “, твърди инспекторатът.

Освен това председателката на САС е издала още няколко заповеди, още веднъж без правно съображение, с които размества съдии в разнообразни сформира, които да поемат висящи каузи на свои сътрудници.

От прокуратурата също направиха инспекция на Дончева, само че не откриха данни за закононарушение.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР