Председателката на полския Върховен съд оглави съпротивата на съдиите срещу

...
Председателката на полския Върховен съд оглави съпротивата на съдиите срещу
Коментари Харесай

Ако Съдът на ЕС спре полския Закон за Върховния съд, това ще е прецедент

Председателката на полския Върховен съд оглави съпротивата на съдиите против новия закон, който планува ранното им пенсиониране.

© Kacper Pempel Още по тематиката
Думам ти, Унгария, сещай се, България

Техниките на политическата офанзива против демокрацията, употребявани от Орбан, се ползват свободно и от Борисов
15 сеп 2018
Плановете на Европейски Съюз да обвърже финансирането с върховенството на закона в Полша са неправилни

Мярката против популистите рискува да навреди на хората, на които желае да помогне
26 юли 2018
Европейски Съюз стартира процедура против Полша поради измененията в закона за Върховния съд
2 юли 2018 Ако Съдът на Европейския съюз (СЕС) в Люксембург спре действието на Закона за полския Върховен съд като краткотрайна мярка по заведено против Полша дело, това ще бъде безспорен казус. До момента се смяташе, че дейности по прекъсването на закон може да се чакат единствено от национални съдилища с сходни пълномощия, в случай че националният закон опонира на правото на съюза. Не е известно дали Европейската комисия (ЕК) е правила и различен път сходно искане за прекъсване на закон, само че сигурно Съд на Европейския съюз досега не е постановявал сходна мярка. Това разяснява за " Капитал " юрист Станислав Костов, учител по право на Европейски Съюз в Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

Европейската комисия разгласи в понеделник решението си да заведе дело против Полша пред Съда на Европейски Съюз поради нарушавания на правилото на самостоятелност на правосъдната власт, заложени в новия полски закон за Върховния съд, както и да изиска от Съда да разпореди като краткотрайна мярка прекъсване на осъществяването на закона до изговаряне на решение по делото. Според говорителката на Европейска комисия Мина Андреева " продължаващите пенсионирания, планувани в новия закон за Върховния съд, ще доведат до съществени и непоправими последици ", по тази причина са поискани междинни ограничения от съда, а точно - прекъсване на използването на дейности в изпълнине на закона (пенсиониране на съдиите), гаранции, че засегнатите съдии ще продължат да извършват функционалностите си в цялостен размер и трето - прекъсване на назначението на нови съдии на мястото на пенсионираните, в това число и на настоящ нов ръководител. Освен това поради на " неотложната обстановка " Европейска комисия желае от съда да реши делото с приоритет - колкото е допустимо по-бързо.

Споровете сред Полша и Брюксел за Закона за Върховния съд са от повече от година. Един от главните проблеми в него е, че той е явен опит да се отстранят близо 40 % от съдиите във Върховния съд, отпред с председателката проф. Малгожата Герсдорф, като съществено и внезапно бъде намалена пенсионната възраст на съдиите с пет години - от 70 на 65 години. Последицата ще е наложително пенсиониране на 27 от общо 72 съдии във Върховния съд, в това число и Герсдорф, която е с 6-годишен мандат. Съдиите имат опция да изискат удължение на мандата си с три години и опция по-късно за още едно удължение, само че настояването се прави пред президента, който взема решение по целенасоченост – без да има ясни критерии и надлежно без надзор върху това негово решение. Това слага тези съдии според от президента, т.е. от политическа власт в ясно нарушаване на демократичните стандарти за самостоятелна правосъдна власт.

През декември 2017 година полският Закон за Върховния съд стана едно от основанията за първи път да бъде задействана от Европейска комисия процедурата по член 7§1 от Договора за действие на Европейски Съюз. Комисията изпрати до Съвета предложение за решение за определяне на явен риск от тежко нарушаване на правилата на правовата страна от страна на Полша. Въпреки това, както и макар съпротивата вътре в страната, в това число доста дейната съпротива от страна на самите висши съдии, полският закон бе признат и влезе в действие напролет.

Процедурата по подаване на иск в Съд на Европейския съюз няма отношение към член 7§1, въпреки че е и при двете съществена тематика е Законът за Върховния съд. По член 7 контролът е политически и той следва да се задейства постоянно, когато се засягат полезностите на съюза, само че той може да се задейства единствено след единомислещо мнение на страните членки още в началния стадий. Процедурата по член 258 Договор за функционирането на Европейския съюз, при която може да се стигне до завеждането на дело през Съд на Европейския съюз е доста по-ефективна, разяснява Станислав Костов.

Комисията може да сезира Съд на Европейския съюз, когато дадена страна не извършва свое обвързване като член на съюза и макар, че Комисията е издала стимулирано мнение в тази тенденция, страната не се е съобразила с него в избрания й период. Според член 278 от Договор за функционирането на Европейския съюз " подадените до Съда на Европейския съюз искове нямат суспензивно деяние ", т.е. подаването на желае не стопира осъществяването на оспорвания акт. Същевременно обаче там е записано, че Съд на Европейския съюз може, в случай че сметне за належащо, да постанови прекъсване на осъществяването на този акт. До момента не се е случало да бъде спиран закон в някоя страна. Отделно от това, според член 279 от контракта Съд на Европейския съюз има провомощие да разпорежда други краткотрайни ограничения, по делата за които е сезиран, които не са свързани с прекъсване на акт на институция.

През юли м.г. тъкмо при сходна процедура Съдът на Европейски Съюз предизвести Полша да спре изсечането на Беловежката гора, оповестена от ЮНЕСКО за част от международното завещание, напомня Светослав Костов. Това стана в подтекста на дело в Съд на Европейския съюз по искане на Европейска комисия откакто полското държавно управление утрои квотите за сеч макар рецензиите от Брюксел, че се нарушават европейските правила за отбрана на дивата природа. Властите обяче продължиха дейната сеч с мотив, че гората е нападната от дървояд, заради което през ноември м. година Съд на Европейския съюз предизвести Полша, че в случай че не прекрати това може да й бъде наложена санкция от по 100 000 евро дневно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР