Председателката на Общинската избирателна комисия в Якоруда Петранка Кундева е

...
Председателката на Общинската избирателна комисия в Якоруда Петранка Кундева е
Коментари Харесай

Шефката на ОИК – Якоруда уличена в афера с евросубсидии

Председателката на Общинската изборна комисия в Якоруда Петранка Кундева е уличена за непозволено асимилиране на европейски средства. Тя е упрекната, че посредством подаване на погрешни сведения пред Държавна фирма „ Земеделие “ е получила 24 446 лева, с цел да отглежда краставици. Схемата била осъществена посредством подставено лице, защото Петранка Кундева работила в обществената работа и не отговаряла на изискванията за даване на безплатна евросубсидия, написа struma.bg.

За да се възползва от парите на Европейската програмата за развиване на селските региони по размер 112, според наредбата следвало да напусне в 3-месечен период работното си място. Заради това предложила на кръщелника си Цветко Ангелов да кандидатства от свое име, като за задачата щяла да му заплаща месечна заплата от 200 лева Той приел предлагането на кръстницата си, която упълномощил да го съставлява пред институции и банки. На процедура тя поела нещата в свои ръце и уредила всички документи за присъединяване в програмата, в това число издействала уверение на кръщелника си от Земеделския университет в Стара Загора за това, че е минал през професионално образование за фермер, без въобще да е полагал изпит.

Цветко Ангелов бил номинален земеделец по документи, като единствено подписвал договорите, другояче всичко движила оправната кръстница. Тя се схванала с Исмаил Кьосев от Якоруда за контракт за аренда на морава от 3,4 дка в местността Росевица, в която трябвало да се отглеждат краставици. С пълномощното от Цветко тя внесла документите в Държавна фирма „ Земеделие “ в Благоевград и оставила телефонния си номер за контакт. Социалната работничка кандидатствала за 48 812 лева европейско финансиране, с цел да построи земеделско стопанство, което съгласно показания бизнес проект за няколко години трябвало да се разрасне и в него да се построи напоителна система.

Преди да бъде утвърдена евросубсидията, през октомври 2012 година специалисти от Държавна фирма „ Земеделие “ направили инспекция, при която снимали терена. Макар да установили, че теренът е затревен и засадените краставици били в неприятно положение, на идващия месец в банковата сметка на Цветко Ангелов били преведени 24 446 лева от претендираната евросубсидия. С 10 000 лева от тях Петранка Кундева закупила товарен автомобил от брат си Златко Божанин, който по бизнес проекта трябвало да се употребява за земеделското стопанство, само че в реалност той го употребил да пътува до Варна.

През месец май 2015 година служителката в обществената работа на Якоруда решила, че би трябвало да осъществя заложеното по документи уголемение на земеделското стопанство, и взела втора равнища от 5,4 дка под аренда от Ангел Соколов, защото се задавала инспекция на Държавна фирма „ Земеделие “. Договора подписал Цветко Ангелов, а ден преди да дойдат проверяващите, Петранка Кундева била предизвестена и персонално ги посрещнала на терена. На специалистите обяснила, че Цветко е за дърва, и сама ги развела да огледат нивите, едната от които била засадена с краставици, а другата изорана. Показала и товарния автомобил на земеделското стопанство, който бил паркиран пред къщата на брат й.

През август 2016 година последвала втора такава инспекция, само че този път специалистите от Държавна фирма „ Земеделие “ се натъкнали на несъответствия в площта на нивите, през едната дори минавал път, не съумели да видят и товарния автомобил, защото братът на Петранка Кундева бил отпътувал за Варна.

През септември още веднъж била направена инспекция, при която е установено, че краставиците са в неприятно положение, а нивите буренясали. Извършена била агротехническа експертиза, която открила пропуски и неспазване на технологията, и крайното умозаключение било, че няма действително земеделско стопанство. Предприето било следствие, в хода на което са разпитани хора от Якоруда. Намерили се дори трима очевидци, които да настояват, че Петранка Кундева в никакъв случай не е садила краставици, постоянно била предупреждавана за инспекциите на Държавна фирма „ Земеделие “ и в деня преди тях била виждана да скубе растения от едната равнища и да ги присажда в другата. В последна сметка, откакто схемата била разнищена, тя била упрекната за закононарушение по член 248, алинея 5 от Наказателен кодекс за това, че е подала погрешни сведения в Държавна фирма „ Земеделие “ и към датата на приемане на евросубсидията не е обработвала ниви с краставици. След обвиняването 36-годишната жена изгубила работата си в обществената работа през 2016 г. Делото против нея е планувано за разглеждане в Окръжен съд – Благоевград, само че не може да тръгне, защото няколко съвещания се отсрочват.

Това се случи и през вчерашния ден, защото тя беше изпратила болничен лист, съпроводен с молба да й бъде избран длъжностен бранител заради липса на средства да си наеме юрист. Съдия Петър Пандев насрочи идващото съвещание за другата седмица и се разпореди на призовкарите да предупредят подсъдимата, че в случай че не се яви, може да преразгледа наложената й парична гаранция от 500 лева в по-тежка. Изпълнителният шеф на Държавна фирма „ Земеделие “ Живко Живков е изпратил молба в съда, че ще се конституират по делото като цивилен просител и ще предявят иск в размера на непозволено взетата европейска дотация.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР