Председателката на Конституционния съд (КС) Павлина Панова настоява в писмо

...
Председателката на Конституционния съд (КС) Павлина Панова настоява в писмо
Коментари Харесай

Председателката на КС настоява в писмо до Народното събрание да се попълни състава на съда

Председателката на Конституционния съд (КС) Павлина Панова упорства в писмо до шефа на Народното събрание Вежди Рашидов да се попълни състава на Конституционен съд заради изминал мандат на двама съдии. Още през август и ноември м.г. Конституционен съд уведоми документално Народното събрание за идното приключване на мандатите първо на Анастас Анастасов, а по-късно и на Гроздан Илиев. С спомагателни писма през март и юни 2022 година ръководителят на Конституционен съд подсети на Народното събрание, че съдът действа в понижен състав.

" Надявам се, че Народното събрание ще постави нужните старания и ще подходи отговорно към конституционните си отговорности като започва в рационален период процедура за избор на двама съдии в Конституционния съд от своята квота ", отбелязва Панова. Писмото ѝ е пратено до Народно събрание в сряда. До момента реакция от Народното събрание няма.

Процедурата по желание би трябвало да стартира три месеца преди да изтече мандатът на отиващите си членове на Конституционен съд. Този път обаче депутатите абдикираха от задължението си.

“Подобно отношение на законодателната власт към нейни пълномощия, предоставени с Конституцията, буди безпокойствие и подкопава доверието на обществото в нея ”, показва Панова.

Още при започване на март по време на съвещание на правната комисия управлението ѝ увери депутатите, че ще бъде открита процедура за избора на двама конституционния съдии, което не се случи. Така Конституционен съд продължава да заседава с 10 съдии.

Докато беше на власт, обединението ПП-БСП-ДБ-ИТН не съумя да се разбере кого да номинира. Появиха се мнения, че едно от местата е непокътнато за Ива Митева от Има Такъв Народ, само че другите съдружни сътрудници не дадоха зелена светлина на това предопределение. Политическа партия, която беше най-голямата групировка в обединението, също не съумя да стигне до своя кандидатура, макар че са били обсъждани редица адвокати.

" Всеки арбитър е значим - и като мнение, и като глас, и като натоварване ", акцентират адвокати.

Квотите в 12-членния Конституционен съд са три - на президента, на Народното събрание и на правосъдната власт. Парламентът избира кого да прати в Конституционен съд с нормално болшинство.

 

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР